Nema traga vandalima koji su oštetili Slavoluk

Valjkastim stupovima oštećen Slavoluk Sergijevaca
Valjkastim stupovima oštećen Slavoluk Sergijevaca

Ono što nije uspjelo mnogima tijekom "samo" dvije tisuće godina, uspjelo je nekolicini huligana kada su u noći sa subote na nedjelju oštetili Slavoluk Sergijevaca na Portarati. Prema informacijama iz PU Istarske za počiniteljima se još traga i nema naznaka da bi uskoro mogli biti pronađeni.

Snimke vandalskog čina, za koje se još ni ne zna hoće li biti od koristi, nisu u potpunosti ni pregledane stoga javnost s pravom sumnja da će huligani ikad biti otkriveni, a kamoli kažnjeni. Tim više jer se neslužbeno spominje da snimke vandalskog čina i ne postoje jer kamere u blizini Slavoluka, one s obližnje banke i bankomata, ne snimaju cestu, niti dio oko spomenika. Nažalost, još uvijek nisu pronađeni niti počinitelji koji su taj isti spomenik oštetili još prije dvije godine, pa je stoga sve manje nade da će i sada biti pronađeni.

Valja podsjetiti da je Slavoluk Sergijevaca (popularna Zlatna vrata) oštećen kada su huligani izvalili sedam kamenih stupića uz cestu i zakotrljali ih duž Portarate, a jedan je pogodio spomenik te odvalio komad veličine 15 s 20 centimetara, počinivši time nemjerljivu štetu. Odvaljeni komad je, prema riječima ravnatelja Arheološkog muzeja Istre Darka Komše, spremljen te će nakon "popravka" biti zalijepljen i vraćen natrag na Slavoluk.
 
Hoće li zaista Grad Pula poduzeti mjere zaštite spomenika i koje, pitanje je koje smo jučer uputili gradskim čelnicima. Prema odgovoru kojeg smo dobili od gradske službe za informiranje, čini se da hoće, i to vrlo brzo.

Izvijestili su nas da će za početak na mjesto dosadašnjih stupića postaviti betonske kocke pa će time spriječiti kotrljanje, a razmišlja se da se kao dugoročno rješenje postave električni stupići koji će se po potrebi spuštati i dizati. (N. SOFTIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)

Policija traži očevice
Policija traga za nepoznatim počiniteljem ili više njih. "Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti oštećenja pulskog spomenika te molimo sve građane koji imaju bilo kakva saznanja o ovom događaju, odnosno o mogućem počinitelju, da se jave u prostorije Policijske postaje Pula, na broj telefona 052/532 628 ili 192, a informacije mogu proslijediti i putem e-maila [email protected]", poručuju iz PU istarske.


CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter