Nema suglasnosti o euroobveznicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medu clanicama Europske unije još nema suglasnosti oko uvodenja euroobveznica, a pitanje Grcke moglo bi opteretiti i sljedeci summit europskih celnika krajem lipnja, izjavio je u cetvrtak rano ujutro u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanovic.

Pitanje Grcke ponovno je bilo temom summita celnika EU-a, na kojem je kao promatrac sudjelovao hrvatski premijer.

Grcka se našla u slijepoj ulici nakon parlamentarnih izbora 6. svibnja jer se na temelju rezultata tih izbora stranacki celnici nisu uspjeli ni približiti mogucnosti sastavljanja vlade tako da je jedini izlaz bio imenovanje privremene vlade i sazivanje novih izbora za 17. lipnja.

- U vezi s Grckom sve se svodi na izbore, bojim se da ce i sljedeci summit krajem lipnja opet biti obilježen Grckom, što nije dobro jer to predugo traje, rekao je premijer Milanovic nakon završetka summita koji je trajao gotovo sedam sati.

Celnici EU-a na summitu su prihvatili tekst u kojem su izrazili želju da Grcka ostane u eurozoni i najavili spremnost da se pomogne grckom gospodarstvu.

- Želimo da Grcka ostane u eurozoni i da istodobno poštuje svoje obveze. U potpunosti smo svjesni znatnih napora koje su dosad uložili grcki gradani. Eurozona je pokazala znacajnu solidarnost, isplativši zajedno s MMF-om skoro 150 milijardi eura Grckoj od 2010. godine.

Osigurat cemo da se europski strukturni fondovi i instrumenti mobiliziraju da bi se Grcka vratila na put rasta i zapošljavanja, kaže se u poruci koju su Grcima uputili celnici EU-a.

Na summitu je bilo rijeci i o euroobveznicama, instrumentu kojim bi bogatije zemlje eurozone preuzele obveze za dugove svojih siromašnijih partnera. "Oko euroobveznica nema suglasja, o tome ce se još razgovorati", rekao je Milanovic.

Oko euroobveznica se ne slažu dvije najvece zemlje eurozone, Francuska i Njemacka. I dok novi francuski predsjednik Francois Hollande u njima vidi jedan od elementa za prevladavanje dužnicke krize, njemacka kancelarka Angela Merkel im se oštro protivi, isticuci da bi zemlje u dužnickim problemima, izmedu ostaloga, izgubile poticaje za reforme ako bi ponovno došle u prigodu jeftino se zaduživati.


Podijeli: Facebook Twiter