Nema straha za pusne običaje

Veliki mali maškarani mimohod na Fontani (G. Č. Š.)
Veliki mali maškarani mimohod na Fontani (G. Č. Š.)

Nema straha za pusne običaje, mali Buzećani maškaranim mimohodom na Fontani nastavljaju stoljetnu tradiciju. Iako su tek učenice prvog razreda osnovne škole, Nikol Gržinić i Erika Vivoda već godinama sudjeluju u maškarama. - Maškare vole naši roditelji pa tako i mi volimo ići u maškare, rekle su nam ove prvašice.

Upravo je to cilj Malog maškaranog mimohoda, kažu u Turističkoj zajednici, koordinatoru pusnih sadržaja.

- Želimo ljubav prema maškarama prenijeti na najmlađe. Radimo na očuvanju tradicije, tako i vrtić i osnovna škola promoviraju maškare kao kulturnu baštinu buzetskog kraja i to jako uspješno, rekla je Mila Nežić iz buzetskog TZ-a. Polaznici Dječjeg vrtića "Grdelin" i učenici prvih razreda Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", njih tristotinjak iz osam vrtićkih odgojnih skupina, kao i tri prva osnovnoškolska razreda, u maškaranom mimohodu prošli su jučer prijepodne gradskim ulicama. Šarenilom boja i maski u veselom programu na središnjem gradskom trgu razveselili su brojne posjetitelje ove maškarane manifestacije. U njoj su sudjelovali i članovi Poludnevnog boravaka Buzet - Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre. Za sve male i velike maškare Turistička zajednica pripremila je fritule, sokove, čajeve i grickalice. Među mališanima isticali su se polaznici skupina Šćinke i Štrumpfovi koji su nastupili kostimirani u pticu grdelina prema nazivu i logu buzetskog vrtića, a s tom grupnom maskom predstavili su se na Dječjem karnevalskom korzu u Opatiji.

Vladavina maškara na istarskom sjeveru završava u srijedu, na Pepelnicu, tradicionalnom igrom na ruh po cesti od Sv. Ivana do Mosta, koja počinje u 15.30 sati. Ceremonijal suđenja i spaljivanja pusta, krivca za sva prošlogodišnja zla koja su snašla sjever Istre održat će se u naselju Most i započeti u 18.30 sati. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter