Nema stanke dok se ne obnove svi kažuni

Cilj bike maratona bio je u Parku kažuna (D. ŠTIFANIĆ)
Cilj bike maratona bio je u Parku kažuna (D. ŠTIFANIĆ)

Šezdesetak biciklista odazvalo se subotnjoj biciklističkoj utrci pod nazivom Bumbar Bike Marathon, kojom je zaključena tradicionalna manifestacija uređenja kažuna i suhozida "Moj kažun - La mia casita". Utrka je startala s parkirališta u Istarskoj ulici, a zadatak je biciklistima bio prijeći 25 kilometara biciklističkih staza Vodnjanštine, kojih je dosad ucrtano više od 120 kilometara.

Ovoga puta, doznali smo, vozilo se novijim stazama, koje većim dijelom obilaze povijesne i kulturne znamenitosti ovog kraja. Sudionici su tako mogli birati između dulje staze, namijenjene sportašima, i kraće za djecu s roditeljima. Vozilo se pored crkve sv. Blaža u smjeru Sv. Foške i Tri kažuna gdje je bila predviđena kratka pauza, a cilj je bio u Parku kažuna. Tu je za sve sudionike, zadihane i crvene, organizirana prigodna marenda i fešta s glazbom.

Kako nam je pojasnila Nensi Giachin Marsetič, pročelnica za društvene djelatnosti i opću upravu Grada Vodnjana, akcija "Moj kažun" tradicionalno se zaključuje biciklističkom utrkom, a ovogodišnjim premještanjem u kasno poslijepodne njeni organizatori - Turistička zajednica i Grad Vodnjan te Bike klub Spirit - privukli su više građana, sportaša i rekreativaca. Biciklističke kolone vodili su i osiguravali članovi udruge Bike Spirit, a pratiti je vodnjanski dobrovoljni vatrogasci te medicinsko osoblje.

- Ovo je osma po redu manifestacija u kojoj smo tijekom godina obnovili mnoge kažune uz cestu. Kako bismo koji obnovili, tako bismo označili i biciklističku stazu koja uz njih prolazi. Lani smo u sklopu akcije otvorili Park kažuna u kojem se može pogledati kako se gradio kažun, odnosno kako on izgleda u četiri različite faze gradnje, rekla nam je Giachin Marsetič. Dodala je da je ove godine park opasan suhozidom, a iduće se planira treća i završna faza uređenja, odnosno izgradnja kažuna u samome suhozidu. Navela je da je ovogodišnja akcija krenula početkom svibnja, točnije 9. svibnja, a diplomu za gradnju kažuna dobilo je 60-ak polaznika radionica. Kažuni, naglasila je, privlače i jako puno turista kojima je ova tradicionalna tehnika gradnje u kamenu jako zanimljiva, a posebno Nizozemce i Nijemce.

Sudionike završne akcije pozdravio je i vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović zahvalivši se svima na sudjelovanju. "Na području vodnjanštine imamo više od dvije tisuće kažuna i mogu reći da nećemo stati sve dok ih sve ne obnovimo", proučio je gradonačelnik okupljenima. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter