Nema sporazuma o primirju u Jemenu

(AFP)
(AFP)

Mirovni pregovori o Jemenu završeni su u petak u Ženevi bez sporazuma o primirju te nije određen datum novih razgovora, izjavio je izaslanik UN-a. Za prekid vatre u Jemenu "treba više konzultacija ali ga je moguće prilično brzo zaključiti", izjavio je u petak pred novinarima u Ženevi posebni izaslanik UN-a za tu zemlju, glavni podtajnik Ismail Uld Šeik Ahmed.

On će otputovati u New York da podnese izvješće glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i Vijeću sigurnosti te računa potom otputovati u regiju kako bi nastavio mirovne napore. Diplomat je ocijenio konzultacije u Ženevi "preliminarnim", ali je priznao da nikakav drugi datum nije određen. "Nije na UN-u da odluči hoće li biti novih konzultacija, to je na Jemencima", rekao je on.

Ismail Uld Šeik Ahmed dodao je da su rasprave u Ženevi, gdje su konzultacije trajale od ponedjeljka do petka, omogućile da se ustanovi kako postoji "povoljan teren" za sporazum o prekidu vatre. "Ozračje je povoljno za nove konzultacije", rekao je on dodajući da će "udvostručiti napore" sljedećih dana oko tog pitanja. "Konzultacije u Ženevi nisu kraj puta nego početak dugog dugog i teškog puta", kazao je diplomat. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter