Nema smotre vina u Rakotulama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deveta smotra vina i kruha koja se trebala održati u povodu blagdana sv. Blaža (3. veljace), pricekat ce još godinu dana. Organizator, udruga Agrokarojba, na to je prisiljena zbog nedostatka novca, a s time povezanih i prostornih uvjeta, kaže Denis Tikel, predsjednik Agrokarojbe.

Smotra se prvo održavala u domu u Radoslavima, ali je zbog neuvjetnog prostora i velikog broja posjetitelja lani s velikim uspjehom održana pod šatorom. Tijekom proteklih osam godina prerasla je u zapaženu smotru vinara i agroturizama iz obližnjih podrucja opcina Karojba, Motovun, Višnjan i Vižinada.

Nažalost, zbog spleta nepovoljnih okolnosti, ovogodišnja se nece održati. Šator je jako skup, za dva dana stoji oko tri tisuce eura. Da situacija bude gora, dugotrajne kiše minule jeseni i ove zima prilicno su oštetile, ionako dotrajale, grede krovišta doma, pa zbog opasnosti od urušavanja nitko ne želi preuzeti odgovornost za održavanje javnog skupa u takvom prostoru, kaže Tikel.

Problemi s prostorom za održavanje manifestacije od samih su pocetaka pratili ovu smotru, koja se održava u društvenom domu u Radoslavima izgradenom pocetkom 1970-ih na privatnom zemljištu. Cinjenica da je dom na privatnom zemljištu onemogucava Opcini Karojba sanaciju objekta.

Imovinskopravne odnose s vlasnicima zemljišta nastojalo je riješiti i ranije opcinsko vodstvo, a sada se njima bavi i aktualna vlast. Trenutno se radi na parcelacijskom elaboratu zemljišta u blizini kuce vlasnika parcele na kojoj se nalazi dom, kaže Denis Lakošeljac, nacelnik Opcine Karojba.

Potom ce se nastojati zamijeniti parcele pa, ako se to uspije realizirati i kada se potom Opcina uknjiži kao vlasnik parcele na kojoj je izgraden dom u Radoslavima, moci ce se napokon poceti sanirati. U ovogodišnjem proracunu za to je osigurano 60 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter