Nema smisla procesuirati osobe zbog zviždanja u Kninu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ured premijera Zorana Milanovića ocijenio je večeras kako nema smisla procesuirati osobe koje su za jučerašnje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu zviždanjem i povicima prekidali premijerov govor, ističući pravo na kritiku i izražavanje mišljenja nečim uobičajenim u demokraciji.

"Iako je u konkretnom slučaju riječ o postupanju policije po službenoj dužnosti i u skladu s autonomijom policije u tumačenje Zakona, Ured predsjednika Vlade RH smatra da nema smisla procesuirati osobe koje su tijekom jučerašnjeg obilježavanja godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu zviždanjem i povicima reagirali na govor predsjednika Vlade Zorana Milanovića", navodi premijerov Ured u priopćenju.

Ističe da, kada je riječ o skupovima na kojima sudjeluju političari, izražavanje nezadovoljstva ne mora nužno imati obilježja remećenja javnog reda i mira, posebice kada ono ne sadrži nasilje ili izravnu prijetnju nasiljem.

"Jednostavno, pravo na kritiku i izražavanje svog mišljenja normalno je i uobičajeno u demokratskim društvima", poručuje Ured predsjednika Vlade.

PU šibensko-kninska izvijestila je da je u kninsku policijsku postaju priveden muškarac čije je sudjelovanje u jučerašnjem zviždanju i vrijeđanju, kojim je prekidan premijerov govor u Kninu, policija označila kao remećenje javnoga reda i mira.

Protiv njega je najavila podizanje optužnoga prijedloga kninskom Prekršajnom sudu, te izvijestila kako nastavlja kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja i drugih sudionika tog događaja. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter