Nema službene potvrde o gašenju Vjesnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada nije donijela nikakvu konacnu odluku o sudbini Vjesnika, izjavila je glasnogovornica vlade Ivana Grljak, nakon što su mediji objavili da je ministar financija Slavko Linic izjavio da ce se dnevnik ugasiti.

»Vlada nije donijela nikakvu odluku o Vjesniku«, kazala je Hini Ivana Grljak.

Iako u Vjesnikovu podružnicu Sindikata novinara Hrvatske i tamošnjem ogranku Hrvatskog novinarskog društva (HND) još nisu dobili nikakvu službenu potvrdu da je na najvišoj razini donesena odluka o gašenju dnevnika, poslijepodne su odmah pismom zatražili sastanak s predsjednikom vlade Zoranom Milanovicem.

»Buduci da smo u posljednja dva mjeseca vladi predlagali sadržajnu i financijsku konsolidaciju lista Vjesnik, molimo Vas da još jednom, posljednji put prije odluke, saslušate naše prijedloge i argumente«, stoji u pismu.

Podsjecaju da su novinari i zaposlenici u nekoliko navrata bivšoj vladi predlagali donošenje zakona o Vjesniku kao javnom glasilu, a Skupština HND-a tri je puta u posljednjih šest godina takav prijedlog poduprla u svojim zakljuccima.

Takoder podsjecaju da su u posljednjih nekoliko godina u nekoliko navrata tražili i nudili projekte koji bi listu osigurali buducnost na tržištu, ali ih nijedna uprava nije uvažila.

»Iako ne namjeravamo omalovažavati bilo koga tko je poput nas u teškom položaju, smatramo da sedamdesetdvogodišnji Vjesnik ipak ne bi trebao tek tako otici u stecaj«, smatraju novinari i zaposlenici koji Vjesnik u buducnosti vide kao javno glasilo te »ozbiljne, širokoj javnosti otvorene, uravnotežene i vjerodostojne novine koje ce se bezrezervno zalagati za demokratske vrijednosti i europski put Hrvatske«.

Predsjednica Vjesnikove podružnice Sindikata novinara Hrvatske Biljana Bašic smatra da je odluka o gašenju Vjesnika povezana s »vecim igracima« koji su »zagrizli« za vrlo vrijedno zemljište na kojemu je smještena Tiskara Vjesnik i sama redakcija dnevnika.

»Smatramo da nije problem u financiranju Vjesnika vec je rijec o vecoj igri u koju su umiješani interesi vecih igraca. Mi smo smetnja i treba nas izbrisati«, kazala je Hini Biljana Bašic.

Ona tvrdi da je do rujna prošle godine nad zemljištem na kojemu je Vjesnikov neboder bilo upisano 40-ak hipoteka, od kojih je najvecim dijelom Ninoslav Pavic osiguravao kredite dobivene od Hypo banke. Sada su, kaže, ostale ubilježene cetiri hipoteke, dok su ostale »na brzinu« izbrisane.

»Paradoks je da je u zemljišnim knjigama ta nekretnina upisana kao društveno vlasništvo koje je po zakonu trebalo biti upisano kao državno vlasništvo i uci pod Fond za privatizaciju, no to se nikada nije dogodilo«, kazala je Bašic po cijim informacijama pravo na oko 35.000 cetvornih metara zemljišta polažu tvrtka povezana s Ninoslavom Pavicem Allegheny Financial, Styria i Tisak koji je dio koncerna Agrokor Ivice Todorica.

Dodala je da su u Vjesniku izradili plan za nastavak poslovanja te da su proteklih mjeseci razgovarali s vrlo uglednim novinskim izdavacima koji su iskazali spremnost preuzeti dnevnik. Od vlade su, kaže, tražili samo privremeno financiranje, to jest inicijalna sredstva, a s time se, tvrdi predsjednica sindikata, suglasilo i Ministarstvo kulture.

Predsjednik ogranka HND-a u Vjesnika Zlatko Herljevic smatra da bi odluka o gašenju lista u trenutku kada je Hrvatska na pragu ulaska u EU bila vrlo nepopularan potez nove vlade kojoj su prošlog tjedna dostavili prednacrt moguceg rješenja izlaska Vjesnika iz profesionalne i poslovne krize.

»Od vlade tražimo prijelazni period od tri do šest mjeseci u kojemu bi pokušali stati na noge i pretvoriti list u javno glasilo koje je potrebno Hrvatskoj«, kazao je Herljevic Hini, ustvrdivši kako je Vjesnik, kao list duge tradicije, postao kulturno dobro koje zaslužuje još jednu šansu.

Istog je mišljenja i predsjednik HND-a Zdenko Duka koji ima neslužbene informacije da odluka o gašenju Vjesnika nije konacna, to jest da ce se Vjesniku dati »još neko vrijeme za veliki preokret«.

»Iako je uredništvo Vjesnika u proteklih 20-ak godina propustilo brojne prilike smatram da im treba dati još jednu šansu na kraci rok u kojemu bi trebali pokušati podici tiražu i napraviti zaokret u profesionalnom smislu«, kazao je Duka.

Direktor Vjesnika Bojan Divjak nije bio dostupan za izjavu.

Vjesnik je osnovan u lipnju 1940., a trenutno je u njemu radi 99 novinara, graficara i drugih zaposlenika te 30-ak honorarnih suradnika. Mediji su proteklih dana pisali da se dio Milanovicevog tima, ponajprije ministrica kulture Andrea Zlatar, zalaže za restrukturiranje Vjesnika, dok ministri financija i gospodarstva Vjesnik vide iskljucivo kao nepotrebni trošak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter