Nema sluha za probleme osoba s invaliditetom

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Krajem prošlog tjedna u Koprivnici je održan skup predstavnika udruga osoba s invaliditetom i nadležnog ministarstva na kojem, nažalost, nije prihvaćen nijedan prijedlog udruga, posebno onaj o načinu financiranja.

Predstavnici udruga osoba s invaliditetom na tom su skupu obaviješteni da njihov prijedlog Zakona o udrugama osoba s invaliditetom koji je u saborskoj proceduri neće biti prihvaćen. Skup je, naime, održan kako bi se pokušalo naći rješenje problema s kojim su suočene udruge jer od početka ove godine nadležno ministarstvo više ne raspisuje natječaje za financiranje programa i projekata udruga. Skupu je prisustvovalo oko 50 predstavnika udruga iz 36 hrvatskih gradova.

- Skup u Koprivnici trebao je donijeti rješenje o financiranju udruga osoba s invaliditetom, no to se nije dogodilo. Funkcioniranje udruga je dovedeno u pitanje jer bez tih sredstava gotovo je nemoguće raditi. Na naše zahtjeve i prijedloge nismo dobili nikakav odgovor Ministarstva, osim onog da je državna blagajna prazna zbog loše politike prethodne vlasti, izvijestio nas je Davor Komar koji je skupu prisustvovao kao predsjednik Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom te predsjednik društva distrofičara Istarske županije.

Komar je rekao da je dogovoren nastavak programa osobnih asistenata, no što će biti s financiranjem nitko nije znao. Stoga, dodao je, javni prosvjed predstavnika udruga osoba s invaliditetom 15. listopada u Zagrebu vrlo je izgledan, kao što je izgledan i veliki prosvjed na kojem će uz predstavnike, doći svi članovi udruga s invaliditetom, a koji će se dogoditi 3. prosinca na Markovom trgu. Istaknuo je da se ipak nada da će se do prosvjeda odnos Ministarstva prema udrugama promijeniti. Ponovio je da ne traže puno, već samo žele dogovoriti način financiranja udruga jer bez toga će teško funkcionirati. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter