Nema sigurne cigarete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zadnje vrijeme dosta se piše i govori o cigaretama koje sadrže male kolicine katrana i nikotina. Medutim, studije koje su u tijeku i koje pokušavaju odgovoriti na pitanje jesu li takve cigarete sigurnije, stalno nas podsjecaju da naprosto nema sigurne cigarete.

Na primjer, nedavni izvještaj iz poznate framinghamske studije o srcanim oboljenjima, zakljucuje da nije bilo smanjenja rizika od srcanih bolesti u grupi ispitanika koji su pušili cigarete s filtrom, u odnosu na one koji su pušili obicne cigarete.

Voditelji te studije takoder isticu da ne postoji predvidiv odnos izmedu niske kolicine katrana/nikotina i izlaganja ugljicnom monoksidu. Kod nekih cigareta koje nemaju perforacije na filtrima, koncentracija ugljicnog monoksida u dimu zapravo je viša nego u dimu cigareta koje nemaju filtra. A upravo je ugljicni monoksid, koji smanjuje sposobnost crvenih krvnih tjelešaca za prenošenje kisika, jasna potencijalna opasnost za srcani mišic.

Pored tih triju velikih kemijskih supstanci u dimu cigareta - katrana, nikotina i ugljicnog monoksida - sve više zabrinjavaju i mnoge nepoznate supstance koje se dodaju modernim cigaretama s ciljem da ih se ucini ukusnijim ili prihvatljivim.

U nekim zemljama (primjerice SAD-u) tvornice cigareta odbile su otkriti o kojim se to supstancama radi (ima na stotine takvih kemikalija dodanih duhanu), iako društva za borbu protiv raka i plucnih bolesti to zahtijevaju. U Engleskoj su tvornice ipak dostavile nezavisnom znanstvenom odboru za pušenje i zdravlje popise nekih specijalnih dodataka duhanu. Medu takvim dodacima su vinska kiselina, kamforovo ulje, celuloza iz srži crnogoricnog drva, ulje jasmina, lavanda, muškatni orah, kalcijev klorid, kalijev karbonat i mnogi drugi.

Ukratko, ispada da pušaci u nekim zemljama zaista puše "na slijepo", s obzirom na mnogobrojne dodatke duhanu, uz pomoc kojih se žele postici toliko reklamirani bolji i ugodniji okusi. Jesu li takvi dodaci sigurni za zdravlje - jednostavno još nije poznato!


Podijeli: Facebook Twiter