Nema razloga za nove pregovore o mlijeku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je veceras kako ne vidi razloga za pokretanje novih pregovora o otkupnoj cijeni mlijeka, cime je ujedno odgovorio na zahtjeve dijela proizvodaca mlijeka, koji nezadovoljni dogovorenom cijenom blokiraju ceste i traže nove pregovore u koje bi se ukljucilo ministarstvo i premijer Zoran Milanovic.

"Mi smo pregovarali desetak dana i ne vidim razloga za posebnim zahtjevom za nove razgovore. Što se tice premijera Milanovica, on ima jako puno obveza i mislim da njegove dogovorene obveze u BiH nece biti pomaknute, ali stav Vlade i Ministarstva u ovom dijelu je vrlo jasan", rekao je ministar poljoprivrede gostujuci u Vijestima RTL-a.

Pozvao je prosvjednike da deblokiraju ceste, vrate se na svoje farme i pocnu raditi, a Ministarstvu omoguce da pronade rješenja za hrvatski agrar do ulaska u EU. Pritom je najavio kako bi sredstava za poticaje, koja se isplacuju u lipnju, mogla biti isplacena vec krajem ožujka kako bi se seljaci mogli što kvalitetnije pripremiti za sjetvu.

Jakovina je podsjetio kako su se udruge proizvodaca mlijeka, posredstvom Ministarstva poljoprivrede, s mljekarima sastajale pet puta da bi došli do rješenja po kojemu se otkupna cijene mlijeka bazira na prosjeku cijene u pet zemalja EU-a (Njemacka, Francuska, Madarska, Slovenija i Rumunjska), i u ovom trenutku iznosi 2,43 kune.

U tu je cijenu, kazao je ministar, ukljuceno 50 lipa poticaja koji se isplacuje mljekarima do ulaska u EU ali se više može isplacivati i dodatni poticaj od 42 lipe iz interventnih mjera.

Ministar napominje kako su skladišta mljekarske industrije puna, te da otkupljivaci tvrde da uz smanjenje kupovne moci gradana nemaju mogucnosti za dodatni pomak u cijenama.


Podijeli: Facebook Twiter