Nema Prve lige za Istru 1961

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva su se kljucna trenutka za buducnost, kratkorocnu i dugorocnu, Istre 1961 odigravala u cetvrtak, oba u 13 sati. U Zagrebu je tada pocelo zasjedanje Arbitražnog suda HNS-a u povodu žalbi Pomorca i, ocekivalo se, pulskog kluba na neregularne uvjete Gorice, dok su u gradskoj palaci u Puli sucelice gradonacelniku Borisu Mileticu sjeli predsjednik Istre 1961 Mihail Šceglov, direktor Andrej Sazonov i trener Igor Pamic.

Epilog 40-minutnog pulskog sastanka bio je da je Miletic ponovio da Grad i dalje stoji iza svog vodeceg nogometnog kluba i u potpunosti podržava strategiju aktualne uprave, u kojoj ce naglasak biti na stvaranju momcadi u kojoj ce vecinom igrati domaci igraci, pulski i istarski, koji mogu pratiti priželjkivane ciljeve. Usto je još jednom istaknut omladinski pogon, ciji ce rad Grad i dalje pratiti.

Ono najvažnije, zaostali dugovi koji i dalje dolaze na naplatu, zbog cega je Šceglov u prvom redu i zatražio ovaj sastanak, bit ce vecinom regulirani uplatom milijun kuna temeljnog kapitala. Ta bi trebalo biti obavljeno do nove sjednice Skupštine kluba, koja ce se održati u ponedjeljak, a tijekom koje ce se ukinuti sportska udruga buduci da je Istra 1961 preoblikovanjem postala sportsko dionicko društvo. Ovakvim su stavom pulskog gradonacelnika u Istri 1961 bili vrlo zadovoljni.

- Gradonacelnik Miletic me oduševio ovim razgovorom jer je pokazao da ima jasnu viziju što treba napraviti da se ovaj klub više nikad ne dovede u ovakvu situaciju. Predsjednik, direktor i ja smo puno veci optimisti nakon ovoga i ostajemo i dalje u klubu, s namjerom da ostvarimo zacrtan cilj - stvaranje stabilnog prvoligaša. Zato cemo morati bolje organizirati cjelokupni rad u klubu i gledati da s manje novca uz bolju selekciju igraca napravimo momcad koja ce odgovoriti našim ambicijama, rekao je nakon sastanka Pamic.

Vec vijest da ce i Šceglov i Pamic ostati u Istri 1961 ako ona na koncu i preseli u Drugu ligu pravi je melem na ranu za sve simpatizere vodeceg istarskog kluba. No, u Istri 1961 još nisu prekrižili Prvu ligu iduce sezone. Kako? Jednostavno - nakon što je odbijena žalba Pomorca, cime je u Prvoj HNL ostala Lokomotiva, sada Puljani imaju status prve rezerve.

Ako bi jedan od klubova Prve HNL u iducem razdoblju zbog financijskih poteškoca bio prisiljen odustati od natjecanja, uskocio bi pulski klub. Isto tako, u Istri 1961 se još nadaju i da ce Gorica "pasti", pogotovo sad kad je odbijena žalba Pomorca. U prvi je tren iz Zagreba receno da žalba Puljana nije stigla.

- Mi smo žalbu sigurno poslali, i to i putem faksa i poštom, u srijedu u jutarnjim satima. Imamo i potvrde o tome i stvarno ne znam zašto su na arbitraži HNS-a rekli da je nisu zaprimili, rekao je Sazonov. No, naknadno se ispostavilo da je pulska žalba pristigla na Arbitražu HNS-a, ali se ispostavilo da je neosnovana.

Što sada? Dakle, sigurno je samo to da Šceglov i Pamic ostaju u klubu i nastavljaju provoditi zacrtanu politiku, da ce ih Grad i dalje pratiti, kako je i obecano na zadnjoj sjednici Skupštine, i da se u klubu i dalje nadaju da ce iduce sezone igrati u Prvoj HNL. Kljucnim za ovo posljednje vide sjednicu IO-a HNS-a, koja bi trebala biti održana za dva tjedna i koja ce dati konacnu rijec o izgledu Prve lige za iducu sezonu. (R. CAR)


Žalba Istre 1961 neosnovana
Arbitražno vijece Hrvatskog nogometnog saveza u cetvrtak je održalo sjednicu na kojoj je negativno odgovorilo na zahtjev Pomorca za poništenje odluka Odjela za licenciranje i Žalbenog tijela za licenciranje, što znaci da Lokomotiva ipak ostaje clan Prve HNL.

Tako je Kostrenjanima po drugi put uskracena prvoligaška licenca za novu sezonu. Isto je tijelo usto odbacilo žalbu Istre 1961 koja smatra da Gorica nije ispunila sve uvjete potrebne za izdavanje licence. Sudeci prema objašnjenju Damira Primorca, predsjednika Arbitražnog vijeca, Istra 1961 nema pravne osnove za podnošenje žalbe na odluku vezanu uz drugi klub.

- Dobili smo jedan podnesak u tom smislu, ali ne bih ga htio komentirati. Na ovom zasjedanju samo se vodio postupak o zahtjevu Pomorca. Nije bilo niti jednog drugog zahtjeva, a teško je govoriti o necemu što nije podneseno. Samo mogu podsjetiti da je Istra 1961 ispunila uvjete za izdavanje prvoligaške licence, ali nije postigla odgovarajuci sportski rezultat. Samo stranka nezadovoljna odlukom tijela za licenciranje koje se nje tice ima pravo ustrajati na onome što smatra ispravnim, rekao je Primorac. (D. PETROVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter