Nema prodaje stana bez energetske iskaznice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon ulaska Hrvatske u EU svatko tko bude prodavao ili iznajmljivao svoju nekretninu morat ce kupcu, odnosno najmoprimcu, na uvid dati i energetski certifikat nekretnine, odnosno energetsku "iskaznicu" stana, kuce ili poslovnog prostora.

Rijec je o dokumentu koji pruža informaciju o potrošnji energije u toj nekretnini, odnosno o energetskim troškovima. Fizicka osoba koja prodaje ili daje u najam svoju nekretninu bez energetskog certifikata, bit ce kažnjena s deset tisuca kuna, dok su kazne za pravne osobe i daleko vece.

Novim, nedavno izmijenjenim Zakonom o ucinkovitom korištenju energije ta je kazna, za fizicke osobe - vlasnike nekretnine, smanjena za pet tisuca kuna, no zato su pooštrene kazne za pravne osobe - vlasnike nekretnine, koji ce, umjesto dosad propisane kazne od 25.000 kuna, za neishodenje energetskog certifikata prije prodaje ili davanja nekretnine u najam, sada placati i do 100.000 kuna. S 25 tisuca kuna kažnjava se i pravna osoba - investitor, ako prije pocetka korištenja gradevine, odnosno njezinog posebnog dijela, ne ishodi energetski certifikat.

Investitori svih novih zgrada, za koje se zahtjev za izdavanje uporabne dozvole podnosi od 10. veljace ove godine, moraju ishoditi prije toga i energetski certifikat, što znaci da kupci tih stanova ne bi trebali certifikat nakon ulaska Hrvatske u EU više ishodovati sami.

Vlasnici postojecih, starijih zgrada, bilo da su gradene pocetkom prošlog stoljeca ili u sijecnju ove godine, bit ce dužni certifikat osigurati i dati ga na uvid potencijalnom kupcu ili unajmljivacu. Ne ucine li to, bit ce kažnjeni. Izdani certifikat vrijedi deset godina.

U Hrvatskoj je za ovlašteno energetsko certificiranje do sada osposobljeno oko 200 tvrtki i još 150 fizickih osoba, koje ce, nema sumnje, puno više posla imati po ulasku Hrvatske u EU. Iako se za obavezu certificiranja za nekretnine koje se prodaju ili daju u najam zna još od 2007. godine, do sada je ukupno izdano tek 1.410 certifikata.

Po podacima Ministarstva graditeljstva i prostornog uredenja, certifikat je dobilo 917 novih zgrada i samo 240 starih, ostalo su (253) zgrade javne namjene. Najkasnije do kraja ove godine sve javne zgrade - škole, bolnice, trgovine, uredi, zgrade uprave i ostale - vece od 500 cetvornih metara moraju imati certifikat, a od 9. srpnja 2015. godine tu ce obavezu imati svi javni prostori veci od 250 cetvornih metara. Certifikatori ce, nema sumnje, posla preko glave dobiti u pet do dvanaest. (B. MRVOŠ PAVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter