Nema prodaje nekretnina bez energetskog razreda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od jučer, prvog dana unutar EU-a, niti jedna nekretnina u Hrvatskoj, osim rijetkih izuzetaka, ne može biti prodana bez energetskog certifikata kao sastavnog dijela kupoprodajnog ugovora.

Agencije za posredovanje u prometu nekretnina ne smiju više pak oglašavati nekretninu koja taj certifikat nema, zbog čega bi kroz naredna dva, tri mjeseca tržište nekretnina moglo biti poprilično kaotično, i za mnoge blokirano.

Investitori novih zgrada od 2010. godine obavezno moraju ishoditi certifikat prije puštanja zgrade u pogon, ostali pak samo ukoliko nekretninu žele prodati, dok će od 2016. certifikat morati priložiti i iznajmljivači nekretnina.

U prosjeku, ishođenje certifikata, koje traje dva, tri dana, košta 2.700 kuna za jedan stan, i vrijedi narednih deset godina. Ukoliko se stanari dogovore, prodavali ili ne, i certifikat ishode za cijelu zgradu, što, dakako, košta i puno više, on vrijedi i za svaki stan u zgradi posebno.

Agencije su već obustavile zaključivanje kupoprodajnih ugovora za nekretnine koje nemaju certifikat, i morale bi povući na tisuće, štoviše, desetke tisuća oglasa za necertificirane objekte, dok god svaki od njih ne ishodi potreban dokument.

Obaveza energetskog certificiranja nekretnina koje idu u prodaju proizlazi iz preuzetih europskih direktiva, a namjera joj je građane osvijestiti o potrošnji energije u zgradama i kućama, te svakom kupcu nekretnine dati do znanja što zapravo kupuje – da li energetski najštedljiviju nekretninu iz razreda A+, ili pak onu iz razreda G, energetski najrasipniju. Do sada je, pet do dvanaest, međutim, energetski certifikat ishodilo tek oko sedam tisuća zgrada, kupoprodaja ostalih na tržištu morat će pričekati dok god njihovi vlasnici ne učine isto. Koliko bi to moglo potrajati, pored nešto više od 500 ovlaštenih stručnjaka za certificiranje, ostaje pitanje.

Pregledavajući oglase za nekretnine tijekom jučerašnjeg dana na portalima, većina ih je bila bez certifikata, no nisu povučeni. Agencijama, naime, nije jasno što im je činiti, budući da je, kako napominju, po Zakonu o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji vlasnik nekretnine taj koji i novčano odgovara za prodaju nekretnine bez energetskog certifikata.

Kazna po zakonu iznosi 10.000 kuna za fizičku, odnosno od 20.000 do 100.000 kuna za pravnu osobu, ukoliko kupcu uz kupoprodajni ugovor ne predoči i energetski certifikat. Javni bilježnici s kojima smo jučer kontaktirali u nekim slučajevima za obavezu prilaganja certifikata nisu čak niti čuli, a oni koji za to znaju, kažu da njihova dužnost kod ovjere kupoprodajnog ugovora niti nije provjeravati bilo što, pa tako ni to ima li nekretnina certifikat.

Agencije za posredovanje u prometu nekretnina zbunjene su pak jer Pravilnik o certificiranju kaže da, kad se oglasi za prodaju objavljuju u medijima, u njima mora biti naveden i energetski razred zgrade, odnosno dijela te zgrade, bilo stana, poslovnog ureda i slično. Nije, međutim, jasno hoće li se, i kako, objava oglasa bez navedenog razreda sankcionirati, i temeljem kojeg propisa. Kazna je predviđena samo za vlasnika koji nekretninu bez certifikata prodaje.

Oni koji nekretninu prodaju iz nužde, jer ju ne mogu održavati, a takvih je sve više, kažu agenti, certifikat će ishoditi ukoliko nađu kupca, no dati nekoliko tisuća kuna, koje nemaju, da bi prodaju uopće mogli oglasiti, njima je jako problematično. (B. MRVOŠ PAVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter