Nema privatizacije voda, šuma i polj. zemljišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatske vode, šume i poljoprivredna zemljišta nisu predmet privatizacije niti će ikada biti, izjavio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina komentirajući reformu vodnogospodarskoga sustava po kojoj bi se smanjio broj dosadašnjih komunalnih poduzeća koja obavljaju te usluge.

- Odgovorno tvrdim i to je politika ove Vlade da Hrvatske vode, Hrvatske šume i poljoprivredno zemljište nisu predmet prodaje i privatizacije i nikada neće biti. Dušobrižnici koji to plasiraju su oni koji su rasprodavali državno zemljište i koji su prije par godina u tišini pokušali privatizirati Hrvatske vode. Ovo nije privatizacija, komunalna poduzeća i dalje ostaju u stopostotnom vlasništvu jedinica lokalne samouprave, rekao je Jakovina novinarima nakon svečanosti 120. godišnjice osnutka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Nije riječ o ukidanju tih poduzeća već o strategiji objedinjavanja vodnogospodarskoga sustava, pojasnio je. Naveo je da trenutno imamo 152 poduzeća koja pružaju te usluge, koja su neefikasna, stvaraju velike gubitke i nisu u stanju odraditi projekte koje smo obvezni napraviti ulaskom u EU.

Govorimo o obvezi da do 2023. godine u sustavu vodoopskrbe i odvodnje izgradimo niz velikih projekata vrijednih oko 4,5 milijardi eura. Od toga 70 posto povlačimo iz EU. To nam je obveza, a ako to ne učinimo plaćat ćemo velike kazne, kazao je Jakovina.

Zbog povećanja efikasnosti tih poduzeća i bolje usluge građanima krećemo u reformu koja će trajati od 12 do 24 mjeseca, a cilj nam je imati optimalan broj poduzeća koja će pružati usluge građanima i provoditi projekte, istaknuo je ministar Jakovina. Na pitanje znači li to i povećanje cijene vode, Jakovina je odgovorio da će se cijene korigirati i na niže i na više. To ovisi o izvođenosti. Kada svi budu imali pročistače i sustav odvodnje normalno je da će i ta usluga morati biti skuplja, rekao je Jakovina novinarima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter