Nema predaje, porucuje Gadafi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši libijski voda u bijegu Moamer Gadafi je u audio snimci koju je objavila satelitska televizija Arrai rekao da se nece predati i da je spreman za dugu bitku. Ako i ne budete culi moj glas, nastavite pružati otpor, rekao je Gadafi u poruci objavljenoj na obljetnicu državnog udara kojim je stupio na vlast 1. rujna 1969. "Necemo se predati. Nismo žene i nastavit cemo se boriti", rekao je Gadafi.

Dvojica sinova Moamera Gadafija, Saif al Islam i Sadi u srijedu navecer obratili su se javnosti odvojenim audioporukama i u njima iznijeli suprotna stajališta o sukobu u Libiji, javljaju agencije.

Prvo je Sadi Gadafi preko televizijske postaje Al Arabije objavio da je s ovlaštenjem svoga oca razgovarao s jednim od zapovjednika Nacionalnog prijelaznog vijeca (NTC) o zaustavljanju krvoprolica u Libiji, javlja Reuters.

"Razgovarali smo o pokretanju pregovora o okoncanju krvoprolica", rekao je Sadi Gadafi, nakon što je u javnosti objavljeno da je telefonski razgovarao s Abdelom Hakimom Belhadžom, zapovjednikom libijskih ustanika u Tripoliju, i naglasio da je dobio službeno ocevo ovlaštenje da pregovara s NTC-om.

"Mi priznajemo da oni predstavljaju legalnu stranu, ali smo mi istodobno i vlada i zakonita pregovaracka strana", rekao je. Ranije je iz ustanickih izvora u javnost objavljeno da se Sadi Gadafi želi predati, ako mu se zajamci sigurnost.

Samo nekoliko minuta kasnije drugi Gadafijev sin Saif al Islam upozorio je ustanike da ne napadaju Sirt, rodni Gadafijev grad, rekavši da ih tamo ceka 20 tisuca vojnika, javio je AFP.

"Zapravo su dobrodošli ako misle da ce bitka za Sirt biti šetnja. U gradu je 20 tisuca naoružanih vojnika spremnih za borbu", reao je Saif u audioporuci emitiranoj na satelitskoj televizijskoj postaji Al Rai sa sjedištem u Damasku.

Saif je rekao da govori iz predgrada Tripolija i pozvao je na otpor iako je glavni grad pao u ruke ustanika. "Želimo uvjeriti libijski narod da smo ovdje, da je pobjeda blizu", rekao je Saif.

"Svaki je Libijac Moamer Gadafi. Ako ste suoceni s neprijateljem, borite se. Voda je dobro", zakljucio je poruku Saif.

Otkako je libijska državna televizija pala u ruke ustanika, Moamer Gadafi i njegovi sinovi nekoliko su se puta javnosti obratili preko postaje Al Rai.

Gadafijeva supruga, kci i dvojica sinova Muhamed i Hanibal prije nekoliko su dana pobjegli u Alžir. Gdje se nalaze Moamer Gadafi, Sadi i Saif nije poznato.


Uhicen Gadafijev ministar vanjskih poslova

Libijski ministar vanjskih poslova u vlasti Moamera Gadafija, Abdelati Obeidi, uhicen je u srijedu na svojoj farmi u Džanzuru, zapadnom predgradu Tripolija, objavili su ustanici.

Pripadnici snaga Nacionalnog prijelaznog vijeca (NTC) pri uhicenju Obeidija su uzvikivali "Alah je najveci", objavio je Reuters.

Abdulaha al Hidžazija, bliskog Gadafijevog suradnika, takoder su uhitile snage NTC-a u Tripoliju, rekao je Reutersu izvor iz NTC-a. Pojedinosti o uhicenjima nisu objavljene.


Podijeli: Facebook Twiter