Nema povrata poreza za blokirane građane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porezna uprava objavila je u utorak kako je započela s isplatom povrata poreza po godišnjim prijavama poreza na dohodak za 2014. godinu. Pojasnili su da će se od sada isplate povrata odvijati kontinuirano prema redoslijedu prijava područnih ureda. Međutim, portal Index.hr otkriva da ove godine povrat poreza neće dobiti blokirani građani. Pojašnjeno je da su blokirani do sada mogli podizati povrat poreza u pošti ili preko opunomoćenika, a od ove godine bit će im isplaćeno na blokirani žiro ili tekući račun. No, povrat više plaćenog poreza moći će se izvršiti kao i do sada u gotovom novcu, ali samo u slučaj kada porezni obveznik nije blokiran.

Ministarstvo financija je objavilo da im je cilj spriječiti ovršenika da u slučaju blokade njegovog računa, raspolaže novčanim sredstvima, osim onih koji su izuzeti iz ovrhe, kako bi se omogućilo ovrhovoditeljima da naplate svoja potraživanja.

"Mišljenja smo da se povrat poreza po godišnjoj prijavi ne može vršiti gotovinskim nalogom u slučaju kada je račun poreznog obveznika blokiran od strane Porezne uprave ili od strane bilo kojeg drugog vjerovnika, niti se u slučaju blokade njegovog računa može vršiti isplata više uplaćenog poreza na račun druge osobe, kojoj on ustupa pravo povrata", stoji u odgovoru Porezne uprave. Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani je izjavila da su te novine jako zabrinjavajuće.

- Sada imamo slučajeve da država oprašta milijarde kuna tvrtkama u predstečajnim nagodbama, a građanima koji žive ispod granice siromaštva oduzima novac na koji imaju pravo. Riječ je o honorarcima bez stalnog zaposlenja kojima će povrat poreza dobro doći, a mnogi od njih imaju blokirani račun, rekla je Kervatin te dodala kako je i dalje frapira da socijaldemokratska Vlada ne pravi razliku između dugova tajkuna i nezaposlenih honoraraca.

Zaključuje kako bi se problem isplata povrata poreza trebao regulirati kao kod isplata plaća, odnosno da se dvije trećine isplati na zaštićeni račun, a svega jedna trećina na blokirani račun. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter