Nema posla za istarske građevinare

Istarski građevinari čekaju velike investicije (arhiva)
Istarski građevinari čekaju velike investicije (arhiva)

Da je stanje u građevinskoj djelatnosti vrlo teško, potvrđuju i statistički podaci, ali i informacije s terena. Tako su prema podacima Državnog zavoda za statistiku građevinski radovi u listopadu protekle godine u odnosu na isti mjesec 2011. bili manji za 7,5 posto. Pad građevinskih aktivnosti na zgradama iznosio je 16 posto, a ostali radovi su stagnirali.

U Istarskoj je županiji u prvih deset mjeseci prošle godine zatvoreno čak 69 građevinskih obrta, a otvoreno ih je 49. Zdravko Crnković, predsjednik Ceha građevinara istarske Obrtničke komore, rekao je da je situacija vrlo teška.  

"Posla nema. Građevinski obrtnici su mali subjekti koji ne mogu na sebe preuzimati velike poslove. Mi smo zapravo servis našim građanima. A građani su osiromašili i ono malo novca što imaju ne žele u ovom trenutku investirati u obnovu kuća, fasada. U ovom trenutku izvode se jedino najnužniji radovi", kazao je Crnković te napomenuo da su siječanj i veljača oduvijek bili mjeseci stagnacije za građevinare. Ponude počinju stizati uoči proljeća kada se i izvodi najveći dio građevinskih radova.  

"Ne znam da li se u Puli u ovom trenutku išta gradi, osim POS-ovih zgrada na kojima se kao glavni izvođač pojavljuje tvrtka koja nije iz Istre", kazao je. Istaknuo je da istarski građevinari čak i kao podizvođači vrlo teško konkuriraju tvrtkama iz sjevernog djela Hrvatske koje poslove dobivaju jer na natječajima ističu znatno niže cijene. Prema njegovim riječima, tvrtke s područja Čakovca i Varaždina imaju dugu tradiciju u građevinarstvu, a opremljene su i potrebnom građevinskom opremom te mehanizacijom.

Kao i u svim proizvodnim djelatnostima, Crnković ističe da se i građevinari suočavaju s velikim problemom neplaćanja. "Znam mnoge moje kolege koji su još početkom prošle godine izvodili radove na hotelima i drugim turističkim objektima, no još uvijek za njih nisu plaćeni. Veliki građevinari često ugovaraju poslove na granici isplativosti pa obrtnike tj. podizvođače radova ne uspiju na koncu isplatiti", kazao je ovaj pulski građevinar.

Istarski građevinari čekaju velike investicije na kojima bi mogli sudjelovati, poput izgradnje bolnice ili nastavka gradnje Ipsilona. "Mislim da će se stambene zgrade graditi sve manje. U te su poslove ranije ulazili čak i poduzetnici kojima je građevinarstvo bila sporedna djelatnost. Zbog krize i sve manje pogodnih uvjeta  kreditiranja, u budućnosti će se stanovi kupovati u manjoj mjeri nego dosad pa neće ni biti potrebe za većom gradnjom. Uostalom, u Puli postoji velik broj nedovršenih stambenih zgrada, upravo zbog financijskih problema ili propasti tvrtki koje su ih gradile", kazao je Crnković. (V. KAPELOTO)


Podijeli: Facebook Twiter