Nema ponuda za Uljanik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas prilikom otvaranja ponuda za kupnju šest hrvatskih brodogradilišta doznalo se da nije stigla niti jedna za Uljanik. To znaci da pulsko brodogradilište ide u drugi krug natjecaja kada se ocekuje da ce ono biti ponudeno po povoljnijim uvjetima nego u prvom kada se 59,25 posto kapitala prodavalo za 397,5 milijuna kuna.

Takav razvoj dogadaja se i ocekivao s obzirom na to da su predstavnici slovenske tvrtke Riko, jedine koja je otkupila dokumentaciju za sudjelovanje u privatizaciji Uljanika, ranije najavili da nece podnijeti ponudu za kupnju u prvom krugu.

U trenutku ovakve krize raspisivanje natjecaja za prodaju šest državnih brodogradilišta, od kojih je pet optereceno velikim dugovima, bilo je unaprijed osudeno na neuspjeh. Što se sve može ocekivati od drugog kruga privatizacije hrvatskih brodogradilišta, nije poznato niti našim jucerašnjim sugovornicima. Ocekivanja su da ce država ponuditi povoljnije uvjete za kupce. U slucaju Uljanika to bi moglo znaciti da cijena bude niža od iznosa traženog u prvom krugu. Tada se dionica prodavala po 300 kuna, a za ukupno ponudenih 59,25 posto kapitala tražilo se 397,5 milijuna kuna.

Ekonomist Ljubo Jurcic smatra da je pristup prodaji bio od pocetka pogrešan, kada se nudilo da kupac naslijedi dugove brodogradilišta. Rajko Kutlaca, glavni povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku, je zakljucio da je kad je bio raspisan natjecaj bilo jasno da se nitko nece javiti u prvom krugu jer je logicno da ce u drugom biti povoljniji uvjeti, a ?ino Šverko, glavni koordinator Sindikata metalaca u Uljaniku, dodao je da je optimist što se tice Uljanika, ali da je zabrinut za ostala brodogradilišta koja sada nemaju dovoljno sredstava za poslovanje.

Ukoliko neko brodogradilište ne nade kupca u dva kruga privatizacije, ide u stecaj. Medutim Uljanik ne ispunjava uvjete za njega pa je siguran. Sadašnji predsjednik Uprave HEP-a Leo Begovic je prije mjesec dana, dok je bio državni tajnik Ministarstva gospodarstva, izjavio da ako ne bude kupaca za Uljanik, onda ce se naci neki drugi model, možda putem burze javnom ponudom dionica. To bi za Uljanik bila najgora moguca kombinacija jer prodajom na burzi država ne bi mogla nicim obvezati kupca, ni izradom programa restrukturiranja, ni zadržavanjem zaposlenih, ni djelatnosti. No, buduci da je Begovic promijenio posao, možda su isparila takva razmišljanja u Ministarstvu gospodarstva pa ce se vratiti na ranije obecanje da ako u dva kruga Uljanik ne bude prodan, ostane u državnom vlasništvu. To je receno na sastancima sindikata s predstavnicima Vlade na kojima je pored Begovica bio i Damir Polancec, a jednom i Ivo Sanader.

Ako kriza popusti, a brodogradilišta dobiju nove poslove, za Uljanik bi to znacilo da može nastaviti poslovati kao i do sada. Naime, pulsko brodogradilište vec godinama provodi restrukturiranje, jedino je od ponudenih brodogradilišta koje ima zdravu bilancu, vec godinu i pol ostvaruje dobit te ima ugovoreno još nekoliko brodova za koje se sa sigurnošcu može reci da ce donijeti zaradu.


Podijeli: Facebook Twiter