Nema pomirenja u pulskom Vodovodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tek sedam radnika Vodovoda, s rukovodstvom, odazvalo se zboru radnika na kojem je prezentirano poslovanje ovog gradskog poduzeca. Novi je to pokazatelj loših odnosa sindikata, odnosno radnika i uprave, koji se spore oko poštivanja kolektivnog ugovora.

Radnici naime traže uz 2.500 kuna božicnice, dar za djecu (600 kuna), te bon za Uskrs (400 kuna), i regres od tri tisuce kuna, te povecanje placa 2,4 posto sukladno povecanju troškova života. Prosjecna prošlogodišnja placa u Vodovodu iznosila je 6.220 kuna. Uprava, pak, ukazuje na milijunske negativne brojke u ovogodišnjem poslovanju koje ce biti još i vece budu li radnici insistirali u svojim zahtjevima.

- Nemile scene se na žalost nastavljaju, svega sedam radnika na zboru ukazuje na bojkot. Svejedno sam prezentirao loše ovogodišnje brojke i na upit da li su radnici bili upoznati s time kao odgovor dobio šutnju. Što ona znaci ne želim prejudicirati, prenio je Aurelio Buic, direktor Vodovoda.

Obzirom da je Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera prije tri dana slican scenarij nagovijestio, bojkot nije iznenadenje. Doduše, predsjednik SIK-a nagovijestio ga je nakon što se posluša izvješce o poslovanju. Medutim, ocito su se sindikati i radnici predomislili pa su odbili saslušati poražavajuce brojke poduzeca koje je u prvih osam mjeseci ove godine ostvario minus od 2,5 milijuna kuna, te ih stoga poziva da ne insistiraju na povecanju placa i regresa. Cini se kako se niti ne pomišlja na "socijalni dijalog" i prepoznavanje teške gospodarske situacije.

No, bojkot zbora radnika dogodio se i zbog vec pokrenutog procesa podizanja sudskih tužbi, kojima radnici namjeravaju zaštititi slovo u kolektivnom ugovoru. Sasvim je izvjesno da ce sporove i dobiti te ispuniti svoje zahtjeve cime ce ovo gradsko poduzece, koje je monopolist na tržištu, podebljati minus u poslovanju.


Podijeli: Facebook Twiter