Nema placa bez uplate doprinosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linic najavio je da ce Vlada zaustaviti isplatu placa bez uplata obveznih doprinosa, i to na nacin da se banke preko kojih se isplacuju te place pobrinu za to da s njihovom isplatom državi budu placeni i pripadajuci doprinosi.

- Imamo zakon koji kaže da se ne može isplatiti neto placa bez doprinosa. No, isplacuje se. Ne poštuje se zakon. Od 1. veljace uvodimo sustav da kod isplate neto place razliku za neplacene doprinose placa bankarski sustav koji vodi platni promet. Ne zanima nas kako ce se organizirati, mi možemo sjesti s njima i pomoci im. Ali platni promet ne može isplatiti placu bez doprinosa, porucio je Linic u izjavi za HTV.

Prema procjenama Instituta za javne financije, država je u prošloj godini imala oko 14 milijardi kuna nenaplacenih potraživanja, od cega je oko dvije milijarde kuna otpadalo na neplacene doprinose na place. Kako ce prisiliti banke da umjesto neodgovornih poslodavaca uplacuju obvezne doprinose prije nego što proslijede place na racune radnika, iz Ministarstva financija nisu pojasnili.

Umjerena podrška

U bankarskom su pak sektoru skepticni prema toj ideji i uvjereni su da ju nije moguce provesti. Uz napomenu da vec sada po zakonu postoji obveza poslodavaca da isplacuju doprinose do 15. dana u mjesecu za prethodni mjesec i podršku svim mjerama i koracima Vlade koji ce ojacati financijsku disciplinu u zemlji, iz Hrvatske udruge banaka (HUB) objašnjavaju zašto banke ne mogu kontrolirati isplatu doprinosa u sustavu platnog prometa.

Napominju da to nije tehnicki moguce iz nekoliko razloga, a jedan od njih je i to što banke nemaju mogucnost razlikovati vrstu uplate ili isplate, jer prema postojecoj regulativi, na platnim nalozima se ne mora navoditi kao obvezni podatak vrsta uplate ili isplate, niti se kao takav podatak prenosi kroz sustav.

- Banke nemaju, niti trebaju imati, saznanja o visini osobnih dohodaka, povlasticama, odbicima, administrativnim zabranama ili olakšicama da bi na neki nacin mogle kontrolirati tocnost izracuna, porucuju iz HUB-a.

Parcijalne isplate

Iz HUB-a podsjecaju i da poslodavci imaju pravo otvarati poslovne racune u više banaka pa mogu birati s kojeg ce racuna platiti koju obvezu.

- U praksi to znaci da dio zaposlenika može primati placu preko jedne banke, dio preko druge, a doprinosi se placaju preko trece i cetvrte, objašnjavaju iz bankarske udruge razloge zbog kojih ne mogu kontrolirati uplate doprinosa na place koje se isplacuju preko njihovih racuna.

Uz to upozoravaju i da svatko ima pravo odluciti isplacivati osobne dohotke u gotovini, što je doduše skupo i neprakticno, ali je u tim slucajevima potpuno nemoguce kontrolirati uplate doprinosa. (Jagoda MARIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter