Nema ostavke: Jakovina prodao firmu za 400.000 kn

Tihomir Jakovina (D. KOVAČEVIĆ/NL)
Tihomir Jakovina (D. KOVAČEVIĆ/NL)

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina prodao je svoje poduzeće TJ-PROM zbog kojeg su ga dio medija i opozicija pozivali da podnese ostavku. Ta poljoprivredna ljekarna u Bukovlju dužna je, naime, 150 tisuća kuna, od čega državi i Hrvatskim vodama 13 tisuća, a Jakovina je upravljačka prava tek 9. studenog prenio na jedan odvjetnički ured u Slavonskom Brodu, o čemu je povjerenstvo za sukob interesa obavijestio mjesec dana kasnije.

Nakon što je zbog toga postao predmet javnih rasprava, a i premijer Zoran Milanović ga je na sjednici Vlade upozorio da mu se ne smiju događati takvi propusti, "premda u tom slučaju nema sukoba interesa", Jakovina se odlučio riješiti spomenute tvrtke.

- Iako sam sa zakašnjenjem prenio svoja upravljačka prava na povjerenika koji je imenovao novog direktora društva, te na taj način uskladio svoj status u društvu sa zakonskom odredbom, odlučio sam se i na konačnu prodaju poslovnog udjela u društvu TJ-PROM. Ugovorena cijena je 400 tisuća kuna. Novi se vlasnik od tog iznosa obvezao podmiriti sve dugove društva, dok će mi ostatak kupoprodajne cijene biti isplaćen u dogovorenim rokovima, rekao nam je ministar Jakovina.

Postavlja se, međutim, pitanje ako je ministar uspio prodati svoje nekoliko godina neaktivno poduzeće tako brzo nakon što je ono postalo predmet zanimanja javnosti, zašto to onda nije učinio puno ranije, čime bi izbjegao političku štetu koja je nastala za njega i Vladu.

- Prenošenjem upravljačkih prava na povjerenika i usklađivanjem statusa u društvu sa zakonskom odredbom otklonio sam povrede zakona koje su mi se stavljale na teret. To sam, ponavljam, napravio sa zakašnjenjem, ali to je moj jedini propust, za koji sam se ispričao i povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa i cjelokupnoj javnosti, pa i samom premijeru. Prodaja poslovnog udjela nije bila moja zakonska obveza, ali sam se odlučio i na taj korak. Želio sam otkloniti i najmanju mogućnost da me se ubuduće proziva za mogući sukob interesa, koji ionako nikada nije postojao jer moja tvrtka nikada nije poslovala s državom ili državnim tvrtkama, naglašava Jakovina.

Za vrijeme trajanja afere u vezi s ministrovim poduzećem nerijetko su se mogle čuti i primjedbe kako Jakovina uopće može voditi zahtjevan resor poljoprivrede ako nije bio u stanju uspješno upravljati jednim malim poslovnim subjektom.

- Tu se nije radilo o mojoj nesposobnosti već o nesređenom tržištu koje ne dopušta da se planski razvijate i ostvarujete viziju svojeg poslovanja. Volio bih da je u vrijeme aktivnog poslovanja moje tvrtke ministar financija bio Slavko Linić jer bi tada iznosi mojih nenaplaćenih potraživanja i rokovi za plaćanje bili značajno manji, a kontrola i disciplina u poslovanju na tržištu veća.

Kada nemogućnosti naplate svojih potraživanja pridodate i ulaganja koja ste ostvarili uz nepovoljne kreditne uvjete, onda dijelite sudbinu i nailazite na probleme s kojima se bori većina malih poduzetnika u Hrvatskoj koji su svoje biznise započeli u proteklih dvadeset godina, pojašnjava ministar Jakovina. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter