Nema osnove za istragu nad Linicem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri oporbena clana radne skupine saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost prošlog su tjedna ocijenila da je nadzorom utvrdeno da policija nije postupala po zahtjevu DORH-a, koji, takoder, nije naložio izvide Policijskoj upravi primorsko-goranskoj u vezi s optužbama iz anonimne prijave za ratno profiterstvo protiv Slavka Linica.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci vrlo se eksplicitno ocitovalo o ovom slucaju.

- Radi tocnog informiranja javnosti priopcujemo da policiji nije dan zahtjev u vezi s kriminalistickim istraživanjem u povodu anonimne predstavke vezane za nestanak 830.000 DEM iz Kriznog štaba Opcine Rijeka. Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci je Policijska uprava primorsko-goranska u prilogu posebnog izvješca od 1. veljace 2011. dostavila anonimnu predstavku vezanu za nestanak 830.000 DEM iz Kriznog štaba Opcine Rijeka.

Nakon primitka posebnog izvješca i uvida u anonimnu predstavku, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je zakljucilo da nema osnova za zahtijevanje provodenja izvida, slijedom cega je obavijestilo Policijsku upravu primorsko-goransku da je anonimnu predstavku potrebno razmotriti i, ako se to ocjenjuje opravdanim, postupiti po Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, navedeno je u priopcenju rijeckog Županijskog državnog odvjetništva.

Dakle, istaknuto je da Županijsko državno odvjetništvo nije dalo zahtjev za kriminalisticko istraživanje, a još je zanimljivije da je ista institucija ocijenila da je nakon primitka posebnog izvješca i uvida u anonimnu predstavku zakljuceno da nema osnova za zahtijevanje provodenja izvida.

Ovo priopcenje stavlja ministra Tomislava Karamarka u vrlo nezgodnu poziciju, jer je on tvrdio da je policija postupala po nalogu DORH-a. Sada je jasno da je, kako su utvrdili oporbeni clanovi radne skupine Odbora Igor Dragovan, Ranko Ostojic i Dino Kozlevac, ministar Karamarko obmanjivao javnost, da ne kažemo da je lagao.

Slavko Linic porucuje da je radno tijelo u izdvojenom mišljenju još prošlog tjedna utvrdilo da ministar Karamarko nije u pravu i da je cijela prica s optužbama za ratno profiterstvo usmjerena na njegovu osobnu diskreditaciju, u režiji Ravnateljstva policije.

- Jasno je da se radi o vrhunskom bezobrazluku Karamarka, koji je javno opet lagao, manipulirao i vršio pritisak na Državno odvjetništvo. On se ponaša nedemokratski i siledžijski, a da je to tocno, vidi se iz odgovora Županijskog državnog odvjetništva, koje je ocijenilo da je anonimni podnesak neupotrebljiv i da po njima nema nikakve kaznene prijave. Ocito je da je policija sve samoinicijativno odradila, što tvrdim od prvoga dana. Policija i njezini celni ljudi Karmarko i Oliver nemaju ozbiljnosti, obmanjuju javnost, sve ne bi li mene diskreditirali optužbama za ratno profiterstvo. Njima dvojici se u tom poslu pridružio i glasnogovornik Krunoslav Borovec, ogorcen je Linic.

Podsjeca da su Ranko Ostojic, Igor Dragovan i Dino Kozlevac u izdvojenom mišljenju sve to vec utvrdili prošlog tjedna, ali ih je HDZ preglasao. (Piše Damir CUPAC/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter