Nema osnova za tvrdnje da je istarsko vodstvo djelovalo nekorektno 1991. godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Memoarska knjiga Vladimira Šeksa o vremenima početka Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države, koja će danas biti predstavljena u Puli, izaziva veliku pažnju iz dva razloga. Prvi je sam Šeks - koji se u političkom vrhu nalazio od samog početka stvaranja Hrvatske, a drug su dokumenti koji se u njoj nalaze. Šeksova intencija pri pisanju tog djela bio je obračun s autorima koji drukčije od njega vide početak ratnih zbivanja, o čemu otvoreno govori u intervjuu Glasu Istre.

- Što Vas je ponukalo na stvaranje biografske knjige "1991. - Moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat"?

- Osnovni motiv za stvaranje ove knjige je razobličavanje povijesnih neistina i krivotvorina koje su u javnosti već ustaljene. Dio javnosti neke krivotvorine doživljava istinama, a ja ih u svoje prve dvije knjige koje su tiskane, kao i u naredne dvije čije sam rukopise predao izdavaču, razotkrivam. Riječ je obračunu s kovačima lažnog novca, odnosno s dijelom autora iz politike, medija i historiografije koji iskrivljeno prikazuju uzroke rata u istočnoj Hrvatskoj.

Oni pogrešno prikazuju kako je došlo do rata u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Pri tome mislim na memoara i zapise nekadašnjeg predsjednika Vlade Josipa Manolića i na ministra unutrašnjih poslova Josipa Boljkovca, na koje se naslanjaju određeni publicisti i historiografi, a gdje oni krivicu za rat pripisuju ekstremistima, hrvatskim nacionalistima i ustašoidnim elementima. Tvrdi se kako su oni napali Srbe u istočnoj Slavoniji, što nije točno.

- Demantirate tvrdnje kako su Branimir Glavaš i osobno Gojko Šušak, ministar obrane, raketirali srpska sela i tome slično?

- Da, ima još takvih tvrdnji kod Manolića i Boljkovca. To je našlo mjesto u inozemnoj historiografiji, kod različitih autora i kroničara gdje stoji da su hrvatski ekstremisti izravno napali Srbe u Slavoniji, koji su se morali obraniti, pa je njihova oružana pobuna bila legitimna samoobrana. Kako bi razbio tu tezu, konzultirao sam svu moguću povijesnu arhivsku građu Ministarstva unutarnjih poslova, sudova i tužilaštva, te SZUP-a, gdje sam ustanovio kako je svaki događaj nasilnog karaktera, te prijetnji na međunacionalnoj osnovi detaljno opisan u dokumentima tih državnih tijela. Iz dana u dan pratili su se nasilni događaji i nepobitno je utvrđeno kako je 99 posto toga izazvano od srpskih ekstremista. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter