Nema opasnosti od cvjetanja mora

Istraživački brod odagnao crne slutnje
Istraživački brod odagnao crne slutnje

Višednevni boravak na pučini znanstvenika Centra za istraživanja mora (CIM) Instituta "Ruđer Bošković", istraživačkim brodom Vila Velebita, potvrdio je pretpostavke da su bura i ciklonalne aktivnosti odagnale opasnosti od neugodne pojave cvjetanja mora. Pregledom vodenog stupca na 14 postaja na potezu od Rovinja do ušće rijeke Po ustanovljeno je da su se raspršile velike nakupine fitoplanktonske biomase, koje nakon ugibanja obično isplivaju kao sluzave nakupine i nošene vjetrom dolaze do plaža.

- Nakon bure i nekoliko neverina, ali i stabiliziranja sa manjim dotokom slatke vode iz rijeke Po, uspostavljena je ravnoteža u moru. U vodenom stupcu više nema raslojavanja na slatku i slanu vodu. Površinska temperatura je s nenormalnih 29 pala na uobičajenih 23 do 25 stupnjeva pa se sve vraća u normalu, kaže znanstvenica CIM-a Tamara Đakovac, koja je vodila najnoviju ekspediciju.

Za posljednjeg redovnog istraživanje 20. lipnja najveće količine fitoplanktonske biomase zapažene su na najudaljenijoj mjernoj postaji pred talijanskim teritorijalnim vodama, u sloju od osam do 30 metara dubine. Rovinjski znanstvenici su tada naglasili da bi, ukoliko se na moru zadrže tadašnji hidrografski uvjeti, kao što su sustav strujanja, izrazita raslojenost i toplo vrijeme, moglo doći do značajnijeg nakupljanja organske tvari i stvaranja sluzavih nakupina koje bi mogle ugroziti obalu. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter