Nema odgovarajuće Titove biste za izradu odljeva

Brojni građani razgledali su jučer Memorijalni dio Titovog parka (D. MEMEDOVIĆ)
Brojni građani razgledali su jučer Memorijalni dio Titovog parka (D. MEMEDOVIĆ)

Prije tjedan dana sedam od devet kamenih postolja u Memorijalnom dijelu Titovog parka dobilo je svoje biste i prigodne nazive na mjedenim pločicama. Riječ je o bistama Slavka Grubiše, Ivana Jadreška, Ruže Petrović, Olge Ban, Giulija Revelantea, Jurice Kalca i Tonke Lorencin, a još uvijek nedostaju one Nevena Kirca i Vladimira Gortana.

Iako su mnogi na prvu pomislili da su ih nepoznate osobe već ukrale, istina je da one još uvijek nisu postavljene. Kada će biti, upitali smo akademskog kipara Aliju Rešića iz Hrboki kojem je pripao posao izrade brončanih bisti.

- Nisu ukradene, nego je njihova izrada pri kraju, pa će ona Vladimira Gortana biti postavljena uskoro jer je gotova, a druga Nevena Kirca nije ispala kako sam želio pa je moram raditi iznova. Bude li otvaranje parka u međuvremenu, napravit ćemo za potrebe svečanosti jednu od imitacije bronce, kaže Rešić.

A kad će točno biti otvaranje, odlučit će gradski oci. Prema riječima gradonačelnika Borisa Miletića točan termin službenog otvaranja znat će se uskoro.

No, kako saznajemo, pravi razlog što još nije definiran datum otvaranja parka leži u činjenici što nije pronađena adekvatna Titova bista. Doduše bilo je nekoliko pokušaja da se kiparu Aliji Rešiću pronađe odgovarajuća bista s koje bi mogao uzeti odljev i načiniti novu od bronce, no oni su za sada neslavno propali. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter