Nema novca za vraćanje Trgovačkog suda u Pazin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada RH na današnjoj sjednici nije prihvatila prijedlog IDS-ovog saborskog zastupnika Valtera Boljunčića o ponovnom otvaranju Trgovačkog suda u Pazinu. Mišljenje Vlade RH je da bi to zahtijevalo osiguranje dodatnih financijskih sredstava u državnom proračunu, a što u ovom trenutku zbog ekonomske situacije nije moguće.

Proces racionalizacije mreže sudova, prema ocjeni Vlade nije dovršen i potrebno je izraditi detaljnu analizu o postignutim učincima do sada provedene racionalizacije, utvrditi koje su prednosti i dobri rezultati postignuti, ali isto tako potrebno je otkloniti uočene nedostatke te sustav mreže sudova dograditi kroz odgovarajući zakonski okvir. Nakon tako utvrđene analize, Ministarstvo pravosuđa prezentirat će postignute rezultate provedene racionalizacije i Vladi predložiti dogradnju postojeće mreže sudova. S obzirom na izloženo, Vlada ne podržava donošenje Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o područjima i sjedištima sudova predlagatelja Valtera Boljunčića. Za svoje predstavnike, koji će u njezino ime sudjelovati u radu Hrvatskoga sabora i njegovih radnih tijela, Vlada je odredila ministra pravosuđa Orsata Miljenića,  pomoćnika ministra Ivana Crnčeca i zamjenicu ministra Sandru Artuković Kunšt.

Zamoljen za komentar Valter Boljunčić je rekao kako ovakva odluka nije čudila.

- Bivša HDZ-ova administracija je u prosincu 2010. Trgovački sud u Pazinu pripojila Trgovačkom sudu u Rijeci, degradiravši ga time u stalnu službu, odnosno ispostavu riječkog trgovačkog suda. Odbijanjem našeg prijedloga zakona kojim smo htjeli vratit status Trgovačkog suda u Pazinu, Trgovački sud u Rijeci ostaje i dalje nadležan za poslovne subjekte s područja Istre. U Hrvatskoj djeluje sedam trgovačkih sudova, a po broju zaprimljenih predmeta u 2011. godini, stalna služba u Pazinu zaprimila je više predmeta nego Trgovački sud u Zadru i Trgovački sud u Bjelovaru. Također treba napomenuti da je Istarska županija prema broju aktivnih poslovnih subjekata u 2011. godini i dalje na 4. mjestu, odmah iza Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske županije i Primorsko-goranske županije. Ovi podaci nedvosmisleno govore da je nužno vratiti status Trgovačkog suda u Pazinu, što je i bila intencija našeg prijedloga zakona. Vladino obrazloženje o racionalizaciji mreže trgovačkih sudova koje se temelji na podacima o radu trgovačkih sudova nije u skladu s iznesenim podacima, i jednako tako smatramo da vraćanje statusa Trgovačkog suda u Pazinu ne bi zahtijevalo značajna dodatna sredstva iz državnog proračuna, rekao je Boljunčić. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter