Nema novca za obnovu ceste od LaCopa do Parensa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog lošeg stanja i nužne obnove gradska cesta od rotora kod porečkog trgovačkog centra LaCop do onog kod Parensa i sportske dvorane Žatika česta je tema na sjednicama Gradskog vijeća, a tako je bilo i nedavno. Ovoga puta je Zorana Rabara (IDS) zanimalo planira li se njeno sređivanje i asfaltiranje sljedeće godine.

Gradonačelnik Loris Peršurić pojasnio je kako je puno novaca u idućoj godini rezervirano za saniranje i asfaltiranje prometnica na području grada, no, za rješavanje spomenute dionice potrebna je rekonstrukcija čitavog raskrižja. To iziskuje puno više novaca kojeg u ovome trenutku nema u proračunu za 2018. godinu. Podsjetimo, radi se o gradskoj prometnici koja je prije nekoliko godina prebačena u rang državnih cesta, što je potrajalo sve dok nije dovršena porečka obilaznica. Hrvatske ceste krenule su u rekonstrukciju ceste uz zapadnu obalu Istre, te ponudile rješenje za raskrižje kod porečkog naselja Bolnica.

Budući da je nagib te prometnice kod Doma zdravlja od čak 11 posto više nego dvostruko veći od dozvoljenog, Hrvatskim cestama bilo je nemoguće projektirati rješenje s rotorom, pa je ponuđeno rješenje s desnim skretačima, što znači da bi se iz smjera centra grada i naselja Bolnica vozači u promet uključivali skretanjem udesno. Takvo rješenje gradski proračun ne bi koštalo praktički ništa, jer je sve trebalo ići na teret Hrvatskih cesta, ali to se stanovnicima naselja Bolnica nije svidjelo. Već su se, naime, nakon probnog uvođenja desnih skretača pobunili i na inicijativu oporbenih vijećnika potpisali peticiju protiv takvog rješenja.

Time je stvoren politički problem, pa je Grad oklijevao s odgovorom Hrvatskim cestama, nakon čega, u konačnici, do rekonstrukcije raskrižja i dijela prometnice oko njega nije došlo. Cesta je nakon izgradnje obilaznice ponovno postala gradska prometnica, pa se može urediti samo sredstvima iz gradskog proračuna. Danas je ta dionica u katastrofalno lošem stanju i ubrzano se raspada zbog gustog prometa.

Prema nekim procjenama, sada bi za obnovu tog problematičnog raskrižja i ceste, koja funkcionira po neodrživom sistemu rotor – semafor – rotor, trebalo platiti 7,5 milijuna kuna bez PDV-a. I to iz džepa porečkih poreznih obveznika. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter