Nema novca za istraživanje porečke povijesti

Vrata Zavičajnog muzeja Poreštine zatvorena su već pet godina (J. PREKALJ)
Vrata Zavičajnog muzeja Poreštine zatvorena su već pet godina (J. PREKALJ)

Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio Parentino završio je s izradom koncepta stalnog muzejskog postava, donio strateški plan razvoja u sljedeće četiri godine, a sada mu predstoji izrada idejnog rješenja stalnog postava, nakon čega će se krenuti u izradu glavnog projekta kojim bi se kasnije kandidirali na različite fondove.

Međutim, trenutno nema sredstava za izradu idejnog rješenja, čime bi se nastavile aktivnosti u obnovi jedne od najvažnijih kulturnih ustanova u gradu i njenog sjedišta, palače Sinčić, jedne od najočuvanijih baroknih palača u županiji.

Još prije pet godina muzej je zatvorio vrata zbog obnove, a gradski su vijećnici na posljednjim sjednicama često puta postavljali pitanje kada će se muzej ponovno otvoriti, pa i kritizirali njegove troškove.

- Napravili smo sve predradnje do izrade idejnog rješenja u kojem trebamo locirati svaku prostoriju, pojedinu temu i odrediti namjenu svake prostorije. Sve to ulazi u projektni zadatak za izradu glavnog projekta. To je ono što nam prethodi, ali trenutno za to nemamo sredstva.

Izrada idejnog rješenja košta između 200 i 300 tisuća kuna, točan iznos znat će se nakon javne nabave, kaže ravnateljica Elena Uljančić - Vekić.

U ovogodišnjem gradskom proračunu bilo je planirano oko 600 tisuća kuna za obnovu muzeja kao kapitalnog projekta, ali stavka nije realizirana budući da nije ostvarena planirana prodaja zemljišta. (V. HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter