Nema novca za asfaltno spajanje Sv. Petra i Kanfanara

Makadamska cesta Krajcar Breg - Jopi (A. DAGOSTIN)
Makadamska cesta Krajcar Breg - Jopi (A. DAGOSTIN)

Uz mnoge manje nerazvrstane ceste za koje možda nikad neće ni postojati potreba za asfaltiranjem, bez asfaltnog pokrova još se nalazi značajan broj lokalnih cesta, ali što je prilično čudno, čak i županijskih. Jedna takva županijska prometnica kojom se prilikom vožnje praši nalazi se između Kanfanara i Svetog Petra u Šumi, točnije radi se o dionici između Krajcar Brega (Općina Žminj) i supetarskog zaselka Jopi.

- Cesta ima službenu oznaku 5076 s cestovnim pravcem Boljki (Grad Pazin) – Sveti Petar u Šumi – Ž 5077 (Kanfanar) u dužini od 8,9 kilometara, a njome upravlja i u ingerenciji je Županijske uprave za ceste Istarske županije", kaže supetarski pročelnik Klaudio Zgrablić.

"Cesta ima dvije neasfaltirane dionice i to od sela Jopi u općini Sveti Petar u Šumi do sela Krajcar Brijeg u općini Žminj u dužini od otprilike 950 metara te dionica između ulaska i izlaska u selo Vidulini u općini Žminj u dužini otprilike 800 metara.

Lokalna samouprava odnosno općina Sveti Petar u Šumi ne može tu dionicu nominirati putem Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-2020 i utvrđenih mjera unutar istog jer cesta nije u vlasništvu općine, a što je jedan od preduvjeta za nominaciju", kaže pročelnik Zgrablić dodajući da se općina zasad kroz svoje redovne prihoda ne može uključiti u sufinanciranje asfaltiranja.

"Duljina tucaničkog kolnika dionice Jopi-Krajcar Breg iznosi 1,3 kilometra, a duljina županijske ceste Grad Pazina - Sveti Petar u Šumi - Kanfanar iznosi 8,9 kilometara", doznajemo iz Županijske uprave za ceste. Ta je cesta razvrstana u županijske ceste temeljem Uredbe o mjerilima za razvrstavanje javnih cesta gdje se u županijske ceste razvrstavaju sve ceste koje povezuju sjedišta gradova i općina međusobno. U ovom slučaju cesta 5076 povezuje naselja Sveti Petar u Šumi i naselje Kanfanar kao sjedišta istoimenih općina, nastavljaju iz ŽUC-a dodajući da vrsta kolnika kao mjerilo za razvrstavanje javnih cesta nije obuhvaćeno uredbom.

- Zbog smanjenih prihoda za 2016. godinu Županijska uprava za ceste nije u mogućnosti uvrstiti asfaltiranje navedene dionice županijske ceste u Plan radova za 2016. godinu. Ukoliko dođe do povećanja financijskih sredstava u navedenom razdoblju Županijska uprava za ceste će nastojati asfaltirati kolnike preostalih cesta s tucaničkim zastorom, kažu iz ŽUC-a dodajući da na području Istarske županije postoji pet županijskih cesta koje imaju makadamski kolnik u ukupnoj duljini od 22,3 kilometra.

"Uređenje kategoriziranih cesta nije moguće kandidirati prema europskim fondovima te Županijska uprava za ceste ne može iskoristiti tu mogućnost", stoji u odgovoru kojeg potpisuje ravnatelj ŽUC-a Robi Zgrablić. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter