Nema novca ni za diplomske studije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukoliko država ne refundira sredstva od školarina, a istovremeno propiše da se svi brucoši sljedece godine na fakultete upisuju besplatno, sveucilišta ce biti prisiljena školarine naplatiti i to ponovno od studenata - nedavno je najavio senat zagrebackog sveucilišta, koje je medu prvima istaknulo da od najavljenog besplatnog obrazovanja - ukoliko se ne stvore preduvjeti, odnosno izdvoje dovoljna sredstva za visoko školstvo - nece biti ništa.

Zagrebacko sveucilište nije jedino koje sumnja da ce mu država refundirati novac od školarina, posebice što je vec za iducu godinu smanjena stavka u proracunu za financiranje fakulteta. Skepsa vlada na svim sveucilištima, a razlog je taj što Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta vec sada ne ispunjava svoju obavezu refundiranja troškova za školarine i to za diplomske studije, koje je ukinuo bivši ministar Dragan Primorac. Naime, ovi studiji koji su startali prošle akademske godine s prvom generacijom bolonjaca i koji se upisuju nakon preddiplomskih studija u cijelosti se trebaju financirati iz proracuna. Medutim, kako saznajemo od jednog pouzdanog izvora koji je želio ostati anoniman, Ministarstvo sveucilištima duguje sredstva još od prošle godine.

- Zadnji put su nam uplatili sredstva u proljece i nakon toga ništa. Ministarstvo uplati akontaciju za diplomske studije na temelju predvidanja o broju upisanih studenata, ali nakon toga uplate kasne ili ne stižu. Troškove diplomskih studija pokrivamo iz drugih stavaka financiranja, vecinom iz školarina preddiplomskih studija. Strahujemo da Ministarstvo nece imati sredstva za preddiplomske studije kada vec sada duguju za diplomske, a ukoliko ukinu sve školarine i istovremeno ne pokriju naše troškove, funkcioniranje sveucilišta bit ce nemoguce, veli naš sugovornik.

- Osim što godinu dana kasne s milijunskim uplatama za diplomske studije, sredstva koja Ministarstvo treba doznaciti fakultetima smiješno su mala, saznajemo od prof. dr. Petra Filipica s Ekonomskog fakulteta u Splitu. Prema njegovoj analizi financiranja visokog obrazovanja u Hrvatskoj, za svakog upisanog studenta na diplomskom studiju fakultetima se iz proracuna doznacuje iznos od 3.400 do 4.500 kuna ovisno o podrucju obrazovanja.

- To je manje od prosjecne školarine od 6.412 kuna koju placaju studenti za preddiplomske studije, a k tome je mnogo manje od stvarne cijene studiranja koja se krece oko 37.00 kuna, istice Filipic.

Iako je ministar Radovan Fuchs nedavno ponovio da ce brucoši upisati studije bez školarine, a država sredstva refundirati sveucilištima, na naš upit što je s financiranjem diplomskih studija odgovor nije stigao. Bez odgovora je ostalo i pitanje koliko je Ministarstvo dosad bilo dužno uplatiti za prvu godinu diplomskih studija lani te za prvu i drugu godinu ove godine te koliko iznosi cjelokupni dug prema svim sveucilištima.


Podijeli: Facebook Twiter