Nema Nijemaca i Talijana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su prva dva udarna turisticka vikenda u srpnju pokazala veci broj ulazaka u zemlju preko istarskih granicnih prijelaza, to se u velikim plusevima nije odrazilo i na turisticki promet po najjacim turistickim gradovima i mjestima na Poluotoku.

Podaci za prvih deset dana pokazuju da je u vecini mjesta stanje prometa jednako lanjskom ili u laganom plusu, medutim dio turistickih zajednica i dalje bilježi minus kao i u lipnju koji je podbacio za cak deset posto, što zbog kišovitog vremena, što zbog ekonomske krize koja je hoceš-neceš i ove godine utjecala na putovanja, ali i Svjetskog nogometnog prvenstva, koje se okoncalo proteklog vikenda.

Stoga se utjecaj nogometa na turizam osjeca i u prvih deset dana srpnja, a to se posebno odrazilo na Nijemce koji su u najjacim turistickim središtima - Medulinu, Puli, Porecu i Rovinju - zabilježili znacajne minuse u nocenjima do cak 25 posto. Buduci da je njemacka reprezentacija svoju zadnju utakmicu odigrala protekle subote, taj ce se minus sigurno smanjiti vec ovog tjedna. Osim toga, polako pocinju i školski praznici po svim saveznim njemackim pokrajinama pa ce se vecina obitelji s djecom dati na put.

U plusu su Rovinj i Umag, kako kažu njihove statistike. U Umagu je u prvih deset vrucih srpanjskih dana zabilježeno 191,5 tisuca nocenja, tri posto više nego lani, dok ih je u Rovinju bilo 211 tisuca, jedan posto u plusu. U isto vrijeme u Rovinju je boravilo jedan posto manje gostiju, odnosno 31,7 tisuca. Na nuli su zasad, što se tice nocenja, Vrsar, Pula i Medulin.

Novigrad je u minusu tri posto u nocenjima (83 tisuce), a manje je i dolazaka u odnosu na lani. Prema podacima TZ-a Labin, koji vecinom svoje statistike "pumpa" Rapcem, njihov JE minus od cetiri posto u nocenjima . Plusom se ne mogu pohvaliti ni Porecani, iako oni ne ocajavaju, vec najavljuju da ce prošlogodišnje brojke dostici za koji tjedan, ako ne i premašiti. Njihov je TZ zasad zabilježio 171 tisucu nocenja, tri posto manje, i 24,6 tisuca dolazaka, cak 19 posto više

- Osjeca se veliki manjak Nijemaca i Talijana, dok znacajan porast imamo kod Slovenaca, ali i Rusa, Ceha i Poljaka, što je jako dobro jer su nam to znacajnija tržišta, posebno ono rusko. Vec se sada polako osjeca da se pocelo buditi njemacko tržište, koje je u lipnju i pocetkom srpnja podbacilo, a što se tice Talijana, prema sadašnjim pokazateljima, nisam toliko optimistican da ce ova sezona s tog tržišta biti dobra, zakljucio je direktor poreckog TZ-a Nenad Velenik. (B. BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter