Nema neopravdanih sati za nedolazak u školu

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Treba li djecu slati u školu, dilema je s kojom će se mnogi roditelji u petak probuditi. Ravnatelji škola uvjeravaju ih da će nastave biti, sindikati ih, pak, pozivaju da se solidariziraju s njima te da ne vode djecu u škole. Zasad se ne zna koliko će prosvjetnih djelatnika biti u štrajku, ali sigurno je da će i u onim školama u kojima će velika većina nastavnika štrajkati djeca biti zbrinuta ukoliko se pojave na nastavi.

Debora Radolović, ravnateljica Talijanske srednje škole Dante Alighieri Pula i predsjednica istarskog ogranka Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, poručuje da će ta škola u petak biti otvorena. "Za nas je to radni dan. Dočekat ćemo učenike kao inače", kaže. Još uvijek ne zna koliko će profesora ići u štrajk, to će doznati tek od štrajkaškog odbora. "U svakom slučaju, djeca mogu doći u školu. Nastavu ćemo organizirati s onim profesorima koji ne budu štrajkali", ističe Radolović.

U četvrtak prijepodne još nije imala nikakve upute resornog ministarstva. "Smireno čekamo upute i sutrašnji dan", kaže. Na pitanje hoće li djeca koja se ne pojave na nastavi dobiti neopravdane sate, odgovara: "Naravno da djeca neće biti kažnjena".

Istarski sindikalisti u četvrtak nisu mogli znati koliko će se djelatnika odazvati štrajku, ali njihova je pretpostavka bila da će odaziv, kao uvijek u Istri, biti velik. "Podatke o točnom broju onih koji su se odazvali štrajku imat ćemo u petak iza 11 sati", kaže Vladimir Milošević, povjerenik Sindikata hrvatskih učitelja za Istru. Podsjetio je da je u Istarskoj županiji na izjašnjavanju 70 posto prosvjetnih djelatnika, od onih koji su se odazvali, glasalo za štrajk. "Kod mene u Raši od 15 nastavnika, 14 njih izjasnilo se za štrajk, tako da se kod nas nastava vjerojatno neće održati, ali zbrinut ćemo djecu koja pristignu u školu", napominje. Što se tiče uputa sindikalne središnjice, kaže da su zasad do daljnjega u štrajku, odnosno do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Tanja Carić, županijska povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, pojašnjava proceduru. U osam se radnici u školama okupljaju na zboru radnika, zatim slijedi formiranje štrajkaškog odbora. Prva smjena u školi u kojoj radi dežurat će do 14 sati, a onda slijedi poslijepodnevna. Kaže i da prema njenom saznanju ravnatelji nisu dobili posebne upute, već "uglavnom puštaju da se štrajk desi". Oni koji ne žele štrajkati moraju se javiti ravnatelju koji im daje upute što će raditi.

Slična procedura bit će i za profesore na fakultetima, potvrđuje nam Ante Matan, predstavnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile. Štrajk, dakle, počinje u osam sati, u 10 je zakazan sastanak članova Sindikata, ali i drugih koji žele prisustvovati, nakon čega dežurstvo preuzima štrajkaški odbor. "Nadamo se da štrajk neće dugo trajati i da će u Vladi biti razumni", napominje. Ističe da svatko treba raditi po vlastitoj savjesti, odnosno da nikoga neće siliti u štrajk.

Ministar Mornar poručuje da je djeci mjesto u školama; sindikati pozivaju roditelje da djecu ne šalju u škole

Ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar poručio je u četvrtak da je djeci mjesto u školama pa nitko nema pravo roditelje pozivati da ih ne šalju u školu, dok istodobno sindikati pozivaju roditelje da u petak, 25. rujna, za kad je najavljen štrajk u osnovnim, srednjim školama i visokom obrazovanju, pruže potporu učiteljima i nastavnicima i ne šalju svoju djecu u školu za vrijeme štrajka.

Poziv sindikalaca roditeljima da ne šalju djecu u školu Mornar je ocijenio "neprimjerenom komunikacijom", dodavši da djeca neće dobiti neopravdane sate ako ne budu na nastavi, ali će svejedno biti najveće žrtve štrajka.

"Nadam se da većina nastavnika u školi neće štrajkati, da razumije istinski situaciju u kojoj se mi nalazimo i shvaća da je to ipak možda neka vrsta političke igre", kazao je Mornar novinarima nakon sjednice Vlade. Ustvrdio je kako se kreće u štrajk temeljem nekih neistina, a on bi "prije svega volio istinu". Spor oko visine plaća Mornar je pozvao predsjednika Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića, da održi riječ danu nedavno u emisiji HRT-a "Otvoreno" i opozove štrajk "ako je jedna od brojki koje navodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) istinita". U toj je emisiji, naime, došlo do spora oko pojedinih brojki i iznosa visine plaća u obrazovanju. MZOS je danas objavio da je prema Centralnom obračunu plaća, koji vodi Fina, vidljivo da prosječna plaća za nastavno osoblje u srednjim školama iznosi 6.560 kuna, a u osnovnim školama 6.365 kuna.

"Dakle, iznosi koje navode sindikati nisu točni", tvrde u MZOS-a. Mornar dodaje kako se "manipulira podacima, govori se da je drugdje bolje, spominje se da je zdravstvo dobilo nešto što prosvjeta nije, sve su to neistine". Neće biti sudske zabrane štrajka Sindikati obrazovanja najavili su da štrajk u obrazovnim i znanstvenim ustanovama počinje u petak, 25. rujna, i trajat će do ispunjenja zahtjeva, tj. povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za četiri posto ili do formiranja tehničke Vlade. Na upit novinara hoće li uvesti radnu obvezu ili tražiti sudsku zabranu štrajka, Mornar je odgovorio da su razmišljali o tome, međutim, to bi bilo kontraproduktivno, iako smatra da neke elemente za to imaju.

"U tom slučaju bismo pokazali lice koje nije naše lice, mi doista jesmo demokratska Vlada i pravo na štrajk želimo poštovati, a je li opravdan ili nije o tome se može raspravljati", istaknuo je dodavši da zbog štrajka školska godina neće biti ugrožena, bez obzira što do 30. rujna treba biti usvojen kurikulum za tekuću godinu. Ministarstvo?poziva?na?uzdržavanje od štrajka MZOS je osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima uputio dopis da u ustanovama u kojima je štrajk najavljen u skladu s propisima i kolektivnim ugovorima na dan štrajka treba organizirati nastavu ili druge oblike odgojno-obrazovnoga rada koji se provode u školskoj ustanovi. Kolektivnim ugovorima propisani su poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka pa je MZOS pozvao škole da o tim odredbama vode osobitu pozornost.

U MZOS-u ističu kako ministar ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo na štrajk, no poziva sve zaposlene u obrazovnom sustavu da se u ovom trenutku suzdrže od štrajka i poziva na zajedničko pronalaženje rješenja koje će biti pravedno za sve u sustavu. Zbog toga je ponovno pozvao sindikate na pregovore u ponedjeljak, 28. rujna. (B. ŽIŽOVIĆ/Hina)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter