Nema napretka bez razvojnih programa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici HSU-a opcine Ližnjan nakon više od godinu dana šutnje, sazvali su konferenciju za novinare smatrajuci da je prošlo dovoljno vremena od ustrojavanja novih vladajucih funkcija u opcini nakon ukidanja Poglavarstva. Predsjednik opcinske podružnice Mario Radešic i njegov zamjenik Marcelo Miletic stekli su do sada dojam da je u Ližnjanu uspješno posložena jedino podjela funkcija vijecnika vladajuce stranke po raznim odborima i to iskljucivo zbog mjesecne novcane naknade, te su rad tih odbora ocijenili "neuspješnim i bez konkretnih rezultata".

- Na vijecima najcešce za neaktivnost prozivamo odbor za gospodarstvo, jer smatramo da moraju biti poznate i kroz programe razradene smjernice razvoja naše opcine. Nedopustivo je da do današnjeg dana naša opcina nema niti jedan razvojni program na podrucju gospodarstva i drugih privrednih grana. Iako raspolažemo s više kilometara obale nego Republika Slovenija, nadležni u Opcini još uvijek ne znaju broj ležajeva kojima raspolažu privatni iznajmljivaci u opcini, a kamoli da imaju kakav turisticki program i plan, rekao je Radešic.

Tako se opcina Ližnjan svrstava u redove s ostalim stagnirajucim istarskim opcinama koje bez razvojnih programa ostaju bez znacajnog dijela financijskih sredstava koja bi im stizala od županije, ministarstava pa i EU fondova. Radešic je na konferenciji ponovio neke od problema mještana opcine koje takoder cesto spominje na vijecima, primjerice potrebu za osnivanjem mjesnih odbora i instaliranjem turistickog programa za iznajmljivace na web stranice opcine radi lakšeg i bržeg prijavljivanja gostiju.

- Tražili smo i postavljanje vibrirajucih traka ili ležecih policajaca na cesti ispred škola u Valturi i Munticu kako ne bi stradalo koje dijete, a dobili smo odgovor da još nitko nije stradao, što je van svake pameti. Postoje i druge potrebe i djece i njihovih roditelja u mnogim mjestima opcine, na primjer uredena djecja igrališta ili parkovi, te adekvatne jaslice i vrtici, što smo takoder upozoravali na vijecu, ali nikad nismo dobili konkretan odgovor ili obecanje da ce se to razmotriti, kaže Radešic.

Na koncu je ocijenio nedopustivim da se proracun opcine puni samo iz komunalnog doprinosa, što se ranije cinilo na racun arhitektonski neregulirane izgradnje po samom Ližnjanu, a sada se ceka regulacija uvjeta za izgradnju golf terena od kojih rukovodstvo ocekuje veliki zamah u razvoju opcine.


Podijeli: Facebook Twiter