Nema napretka bez inženjerske struke

Tijekom kongresa bit će govora o stanju i perspektivi elektrotehničke struke u graditeljstvu (M. MIJOŠEK)
Tijekom kongresa bit će govora o stanju i perspektivi elektrotehničke struke u graditeljstvu (M. MIJOŠEK)

Pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović u četvrtak su u pulskom hotelu Park Plaza Histria svečano otvoreni 9. Dani inženjera elektrotehnike koji će trajati do 2. listopada. Ovo je prvi put da se u Istri i Puli organizira ovaj veliki kongres i jedno od najznačajnijeg stručnog okupljanja inženjera elektrotehnike, na kojem je sudjelovanje prijavilo više od 400 stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva.

Organizator je Hrvatska komora inženjera elektrotehnike. Pokrovitelji su i ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, gospodarstva, zaštite okoliša i prirode, obrta i poduzetništva, sva četiri hrvatska elektrotehnička fakulteta iz Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke te domaćini, Istarska županija i Grad Pule. Ove se godine skup prvi put odvija i pod visokim pokroviteljstvom EU parlamenta i njegovog predsjednika gospodina Martina Schultza što znači da je međunarodni značaj i stručna kvaliteta skupa prepoznata i u EU-u.

Imamo odlične inženjere

- Očekivani početak pokretanja uspješnih gospodarskih trendova napokon je započeo lani, a to znači i pojačane aktivnosti za naš građevinski sektor u kojoj je značajna uloga elektrotehničara. Bitni izazovi pokretanja investicija i pojačanih gospodarskih aktivnosti stavlja pred našu struku niz pitanja, a naš je cilj riješiti ih zajedno. Elektrotehničari svoj posao moraju odgovorno obnašati, a pritom je nužna izobrazba i unaprjeđenje znanja od projektanata, nadzornih inženjera, voditelja radova i voditelja građenja. Stoga će na ovom skupu saznati niz novosti iz područja struke, a na okruglim stolovima novostima iz zakonodavstva, naglasio je Željko Matić, predsjednik Hrvatske komore inženjera elektrotehnike otvarajući skup.

Dodao je također da nema napretka u ekonomiji jedne zemlje bez prisustva inženjerske struke i u organima vlasti.

- Mi u Hrvatskoj imamo dobre obrazovne ustanove, imamo odlične inženjere, ali nažalost ne na mjestima gdje se donose važne odluke. Nadam se da će Hrvatska prepoznati naš značaj i da će primijeniti takva iskustva najrazvijenijih svjetskih gospodarstava, zaključio je Matić.

Zakonska regulativa

Ovom su se skupu odazvali i brojni ugledni predstavnici, a osim istarskog župana Valtera Flega i gradonačelnika Pule Borisa Miletića, jučerašnjem otvaranju prisustvovali su predstavnik visokog pokrovitelja EU parlamenta prof. dr. Davor Škrlec, predstavnica resornog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja - načelnica Sektora za graditeljstvo dr. sc. Borka Bobovec, predsjednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković, predsjednik Hrvatske komore inženjera strojarstva mr. sc. Luka Čarapović, tajnik IO hrvatskog ogranka Međunarodne elektrodistributerske konferencije mr. sc. Zdenko Tonković i predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i prirode Damir Tomić.

Tijekom dvodnevnog kongresa bit će govora o stanju i perspektivi elektrotehničke struke u graditeljstvu te doprinos struke u izradi nove zakonske regulative koja se tiče struke i uopće situaciju na tržištu. Također su predviđena dva okrugla stola: Javna nabava inženjerskih usluga - ekonomski najpovoljnija ponuda s primjerom iz prakse te Energetske strategije Vlade Republike Hrvatske, s posebnim osvrtom na obnovljive izvore energije koji se planiraju razvijati i poticati od strane Vlade. Drugi okrugli stol bit će na temu "Ovlašteni voditelj građenja te potrebne izmjene zakona o gradnji" gdje će predstavnik resornog Ministarstva dati novosti za voditelje građenja i voditelje radova i najaviti promjene koje nas očekuju u najskorije vrijeme vezano za zakonsku regulativu u gradnji. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter