Nema nacina kako smijeniti federalnu vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova koalicija uspostavljena izmedu Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) i Saveza za bolju buducnost (SBB) za sada nema nacina provesti smjenu vlade Federacije BiH, no federalni premijer Nermin Nikšic i dalje ocekuje kako ce se ona dogoditi, prenose u utorak lokalni mediji u BiH.

Dan nakon što su skupštine cetiri županije u Federaciji BiH smijenile dosadašnje ministre iz reda SDA u županijskim vladama, Nikšic je kazao kako federalna vlade ne može biti izuzeta iz procesa promjene vlasti. Rijec je o županijama u kojima su Bošnjaci vecinsko stanovništvo, dok se u ostalim županijama (ukupno ih je 10) vlast nece mijenjati jer su tamo u vecini Hrvati ili je rijec o mješovitu sastavu stanovništva.

"Predsjednik i potpredsjednik Federacije BiH Živko Budimir i Mirsad Kebo mogu blokirati imenovanje novog saziva vlade, no smatram da mora postojati neka razina demokratske kulture i uvažavanja procesa parlamentarne vecine. Onaj tko to osigura ima pravo tražiti svoju vladu", izjavio je Nikšic kako ga u utorak citira "Dnevni avaz".

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihic u ponedjeljak je pak izjavio kako se ministri ove stranke nece dragovoljno povuci s dužnosti niti na jednoj razini pa tako ni iz vlade Federacije BiH.

Prema federalnom ustavu, vladu imenuju predsjednik i dva dopredsjednika entiteta, pri cemu je Kebo kao bošnjacki dopredsjednik ujedno clan vodstva SDA.

Sam Budimir clan je Hrvatske stranke prava (HSP) a u njoj još nemaju jasno stajalište o koaliciji SDP-SBB.

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišic izjavio je kako su sve opcije otvorene i kako je svjestan da SDP i SBB mogu racunati na potporu HDZ BiH i HDZ 1990. za smjene u Vijecu ministara BiH samo ukoliko im obecaju i rekonstrukciju federalne vlade."Ako dode do toga da dvije trecine zastupnika u parlamentu FBiH zahtijevaju rekonstrukciju vlade, mi necemo nastojati po svaku cijenu ostati u vlasti", izjavio je Jurišic za "Oslobodenje" upozoravajuci kako tek valja vidjeti hoce li SDP biti u stanju provesti proces kojega je zapoceo. Jurišic je kazao kako osobno ne vjeruje da je to moguce.

Predsjedništvo i glavni odbor SDP-a u ponedjeljak su kasno navecer dali potporu odluci predsjednika stranke Zlatka Lagumdžije da raskine koaliciju sa SDA i uspostavi savez sa SBB-om Fahrudina Radoncica. Lagumdžija je na sjednici stranackog vrha kazao kako bi bilo najcasnije da se ministri iz SDA sami povuku i da ne otežavaju situaciju.

Fahrudin Radoncic je u meduvremenu osobno i uz potporu "Dnevnog avaza", ciji je vlasnik, zapoceo s uvjeravanjem javnosti u pozitivan ishod njegova buduceg sudjelovanja u vlasti isticuci kako planira ostati na vlasti kroz koaliciju sa SDP-om i nakon izbora 2014. godine.

Politicki analiticari i poznati novinari upozoravaju na krajnji oprez kada su u pitanju dosezi koalicije Radoncica s Lagumdžijom. Mile Lasic, profesor europskih integracija na sveucilištu u Mostaru, Radoncicev primjer usporeduje s onim bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija koji je usponom na vlast pokušavao prikriti tragove svojih ranijih poslova. O održivosti nove koalicije Lasic je za "Oslobodenje" kazao kako ona može poslužiti tek za još kratkotrajno politicko preživljavanje lidera SDP-a.

Glavni urednik popularnog tjednika "Slobodna Bosna" Senad Avdic ocijenio je kako je nova koalicija zapravo tek jedno okupljanje bez ikakvog ozbiljnog programa s ciljem osvajanja vlasti i javnih resursa, a logicni ishod toga je produbljivanje krize.

"Mislim da se kriza nece produbiti zato što je prominjena vlast nego ce se produbiti zato što ni prošla, a ni ova, nije imala, niti ce imati neku posebnu viziju izlaska iz krize", izjavio je Avdic usporedujuci sadašnju smjenu vlasti s promjenom suvozaca u automobilu koji nastavlja voziti u istom pravcu.


Podijeli: Facebook Twiter