Nema mirenja, svi bi na sud

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkako je formiran u rujnu 2011., Uredu za mirenje u individualnim radnim sporovima pri županijskom Gospodarsko-socijalnom vijecu nije stigao niti jedan zahtjev za mirenje. Vole li se gradani parniciti na sudu ili nisu upoznati s postojanjem ove institucije?

- Problem je u tome što mirenje u individualnim sporovima nije zakonska obveza. Naime, postupak je dobrovoljan. Trudimo se u kolektivne ugovore ugraditi odredbu obveznog mirenja u individualnim radnim sporovima prije odlaska na sud, kaže Rijecanin Nenad Seifer, predsjednik GSV-a Istarske županije i predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca.

U Hrvatskoj se pri opcinskim sudovima 2010. vodilo 15.409 individualnih radnih sporova. Zbog toga bi bilo dobro da se barem dio riješi postupkom medijacije i time rasterete sudovi, a radnici prije ostvare svoja prava. Smatra se da se medijacijom može riješiti 80 posto sporova.

Sjedište županijskog Ureda za mirenje je u Puli, u Flanatickoj 29, a tajnicom je imenovana pravnica u Istarskoj županiji Ljiljana Škific. Ured pri GSV-u namijenjen je zaposlenima u tvrtkama koje slican ured nemaju formiran u svojim poduzecima, kao što to imaju Hrvatske pošte i Hrvatske šume.

Za svadu je potrebno dvoje, a jednako toliko i za mirenje. Dakle, da bi poceo postupak mirenja - kao izvansudsko rješavanje spora - potrebna je dobra volja obiju stranaka u sporu te izmiritelja kao neutralne osobe.

Zahtjev za mirenje podnosi se na priloženom obrascu koji se dobije u uredu, zatim se izabere miritelj s liste, educirana osoba za taj posao. Dan mirenja košta 220 kuna. Neovisno o postupku mirenja spor se može nastaviti na sudu, ali se u isto vrijeme pokušava riješiti dogovorom i možda okoncati na taj, jeftiniji i brži nacin.

Radni spor je trošak, cega treba biti svjestan svaki poslodavac, posebice onaj u javnom poduzecu koji raspolaže javnim novcem. Primjerice, u opatijskom komunalnom poduzecu prošle je godine poslodavac izgubio spor i morao nadoknaditi radniku milijun kuna. Da se spor riješio mirenjem, ne bi se na taj nacin potrošio novac poreznih obveznika.

Medijacija postoji i pri nizu drugih institucija, koje su specijalizirane za odredeno pravo. Centar za mirenje djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, kao i u komori obrtnika, zatim komori pravnika, Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Hrvatskoj udruzi za mirenje, Hrvatskoj udruzi banaka. (Jasna ORLIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter