Nema mira u istarskom SDP-u

S meila Darka Požarića upućena su pisma (M. MIJOŠEK)
S meila Darka Požarića upućena su pisma (M. MIJOŠEK)

Redakciji Glasa Istre ustupljena je elektronska pošta koja kruži među porečkim i istarskim socijaldemokratima, čiji je sadržaj zanimljiv i široj političkoj javnosti. Radi se o pokušaju diskreditacije i smjene Arduina Matoševića, predsjednika porečkog SDP-a, koji je na sastanku u Pazinu, u subotu, 29. prosinca, prosvjedovao zbog koalicije te stranke s listom Damira Kajina te napustio skup što ga je vodio stranački glavni tajnik Igor Dragovan.

Dan kasnije, u nedjelju prije podne, s e-mail adrese Darka Požarića, aktivista SDP-a iz Poreča, upućeno je pismo na desetak adresa u kojem se obrazlažu "grijesi" što ih je počinio Matošević te se traži njegova hitna smjena. Pismo je naslovljeno na Adu Damjanac, povjerenicu SDP-a za Istru, i Peđu Grbina, saborskog zastupnika i očekivanog kandidata za gradonačelnika Pule.

"Nisam imao pojma ni o kakvom pismu", rekao nam je Matošević kada smo ga upoznali sa sadržajem e-maila. "No, stvari su jasne jer pritiske trpim već mjesecima. Nakon parlamentarnih izbora, prije godinu dana, Grbin i drugi od mene su tražili da sudjelujem u smjeni Dina Kozlevca s mjesta predsjednika istarskog SDP-a. Nisam to želio pa sam sada ja na redu", kaže Matošević.

E-mail počinje riječima: "Poštovani Ada i Peđa". Vrlo je zanimljiv kao očitovanje stanja u SDP-u te pokazuje da su u njemu sve glasnije "zdrave snage" koje podržavaju zahtjeve Iblerova trga za suradnju s Kajinovom nezavisnom listom i borbu protiv koalicijskih partnera iz IDS-a.

"Nadam se da su Vam, nakon sastanka u Pazinu, potpuno jasna razmišljanja pojedinih organizacija SDP-a u Istri. Po meni najveću težinu ima ponašanje Arduina Matoševića koji (još uvijek) predstavlja SDP grada Poreča i koji evidentno nema podršku svojeg članstva niti građana Poreča", stoji na početku internog dopisa SDP-a.

U poruci elektronske pošte navode se sljedeći Matoševićevi "grijesi": nesazivanje konvencije, nedostatak kvoruma, isključenje članova koji su platili članarinu, nevođenje zapisnika na sastanku, neaktivnosti foruma mladih, žena i savjeta SDP-a. Njegovi oponenti zato vrlo pozorno vode "zapisnik" o svojim željama: "Mi koji radimo na tome trenutno imamo oko polovicu (25) članstva na svojoj strani, još 35 potencijalnih članova koji čekaju učlanjenje, odnosno ukupno 60 ljudi koji žele promjene, a zarobljeni smo u administrativnoj nemogućnosti da to ostvarimo. Jedino mi, koliko vidim, možemo legalno i legitimno sazvati konvenciju i izabrati vodstvo koje dijeli mišljenje vas dvoje, a time i vodstva iz Zagreba."

U političke bizarnosti svakako pripada pozivanja na članove "koji čekaju učlanjenje", ali prijedlog je konstruktivan: "Stoga predlažem da raspustite organizaciju SDP-a u Poreču (53 člana), postavite povjerenika, učlanimo nove članove i sazovimo izbornu konvenciju. Sve to možemo obaviti u roku od 30 dana od dana raspuštanja organizacije sa sigurnim ishodom, bez ikakvog rizika." "Risk free" operacija porečkog SDP-ovog podzemlja mogla bi se i nastaviti: "Nakon takvog scenarija gotovo smo sigurni da možemo dogovoriti suradnju i promjene u općinskim organizacijama Višnjana, Sv. Lovreča, Vižinade, a vjerojatno i Tara. Odnosno većeg dijela bivše općine Poreč."

Agilni porečki socijaldemokrati predlažu da se "radikalni" rezovi poduzmu i u drugim dijelovima istarskog SDP-a, uz razmišljanje da "oni koji su kašu zakuhali, moraju je i pojesti". Sve akcije trebale bi, po svemu sudeći, ići uz pomoć Iblerova trga: "U svemu tome nećemo uspjeti ako sami ne preuzmemo inicijativu, a u suradnji sa Zagrebom, za promjene koje predložimo, dobijemo bezuvjetnu podršku."

Revolucija unutar istarskog SDP-a, nema sumnje, vrlo je intrigantna tema o kojoj će se još dugo raspravljati. Napad "zdravih snaga" na svog predsjednika zbog njegova govora na sastanku u Pazinu te prijedlog da se akcija proširi na cijelu Istru javna su tema o kojoj valja raspravljati i izvan stranačkih krugova. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter