Nema kretanja s nekretninama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oni koji su ocekivali pomak na letargicnom tržištu nekretnina nakon uskršnjih blagdana ponovno su ostali razocarani. Niti Uskrs više nije što je nekad bio, kažu predstavnici nekih istarskih agencija za posredovanje u kupnji.

Prema oglasima na internetu, u ovom trenutku u Istri se prodaje 2.786 nekretnina, od cega 653 na podrucju Puljštine. Nakon toga slijedi podrucje opcine Medulin gdje su u ponudi 353 nekretnine te Fažana gdje prodaju ceka 169 kuca i stanova.

Da nema vece prodaje potvrduje i Sonja Copic iz umaške agencije koja veli da je vec svima jasno da pomaka jednostavno nema.

- Sve veci broj agencija jako teško egzistira. Možda smo kao destinacija neinteresantni onima koji doista imaju novac, rekla je Copic. Dodala je da prodavatelji i dalje drže cijene i cekaju neka bolja vremena. U toj agenciji potvrduju da se cijene na podrucju Umaga krecu u prosjeku izmedu 1.500 i 3.500 eura po cetvornom metru.

No, za apartmane u blizini mora u Umagu potrebno je izdvojiti od pet do šest tisuca eura po cetvornom metru dok je Novigrad nešto jeftiniji te kvadratni metar u prosjeku košta tri tisuce eura. U jednoj višnjanskoj agenciji kažu da najvece zanimanje za kupnju i dalje pokazuju Talijani i Slovenci. Teško je ne upitati se koji to domaci kupci u ovom trenutku mogu izdvojiti primjerice 240 tisuca eura za jedan umaški apartman od 40-ak kvadrata u neposrednoj blizini mora.



Velik broj apartmana i luksuznih vila zjapi prazno, dok je situacija u Puli nešto bolja jer se tamo grade i stanovi za lokalno stanovništvo. Neki smatraju da prodavatelji i dalje nemaju realnu sliku o cijenama, pa se nerijetko nude stanovi po cijeni od 300 do 400 tisuca eura za što se, primjerice, u Francuskoj, Portugalu ili Španjolskoj može kupiti kuca.

Cini se da ni unutrašnjost Istre više nije toliko popularna, iako su cijene starih kamenih kuca ipak niže nego prijašnjih godina.

Najveci istarski grad, barem kada su stambeni kvadrati u pitanju, je najjeftiniji. Naime, za pulski stan u prosjeku treba izdvojiti oko 1.400 eura po cetvornom metru. Po rijecima vlasnika agencije Mustafe Poljarevica najniže cijene "drži" Šijana, gdje je moguce kupiti stan i po 1.100 eura po kvadratu. Naglasio je da u Puli ima veliki broj neprodanih stanova, osobito na lokaciji preko puta zaobilaznice.


Podijeli: Facebook Twiter