Nema kraja ljetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošao je cetvrti mjesec u nizu od kojih su svi bili natprosjecno topli, natprosjecno suncani i svi redom izuzetno siromašni oborinama. Prema vremenskim prilikama koje posljednjih tjedana prevladavaju na ovim podrucjima, lako je zakljuciti da ljeto još uvijek nije završilo.

Iako su se najviše temperature zraka još pocetkom rujna spustile ispod granice od trideset stupnjeva, suncano, stabilno i suho vrijeme u potpunosti je nalik na najtoplije mjesece u godini. Znatno kraci dani i nešto svježije noci jedini su pokazatelj da smo vec u jeseni. I meteorološki podaci zabilježeni posljednjih tridesetak dana to jasno pokazuju. S prosjecnom najvišom dnevnom temperaturom zraka od cak 26 stupnjeva, ovogodišnji je rujan svakako najtopliji u posljednjih nekoliko desetljeca, a sigurno je i medu najtoplijima od kada se na ovim prostorima provode mjerenja.

Drugi isto tako važan pokazatelj odnosi se na broj suncanih dana, odnosno mjesecni broj suncanih sati. U Puli je tijekom rujna zabilježeno cak dvadeset izrazito suncanih dana, osam je bilo djelomicno suncano, a samo su dva bila oblacna. S više od 260 suncanih sati, ovogodišnji je rujan svakako najsuncaniji, ne samo posljednjih godina, vec se može mjeriti i s pravim ljetnim mjesecima. Pravi je ljetni ugodaj donekle pokvarilo nekoliko vjetrovitih dana i bura koja je uvijek pomalo neugodna.

Samo su dva dana bila kišna, što je za rujan izuzetno malo. Kolicina kiše je doduše nešto veca, u Puli je tijekom rujna ukupno palo 80 litara po cetvornom metru. To je gotovo sve palo u dva jaka pljuska polovicom mjeseca, a posljedice su bile poplavljena Pula i pratece štete. No to nije puno pomoglo da se okonca dugotrajna ljetna suša koja s manjim prekidima traje još od pocetka lipnja. Zabrinjava cinjenica da svake godine govorimo o sve toplijem vremenu, o sve dužim ljetima i sve dužim sušama koje pogadaju ova podrucja. Toplo jesensko vrijeme pogoduje stvaranju jakih grmljavinskih oblaka i obilnim kišama, koje prijete i u listopadu, koji je i inace kišovitiji od rujna.

Nakon gotovo dva tjedna suncana i topla vremena, vrijeme je za manju i prolaznu promjenu. Vec se danas ocekuje jace jugo, naoblacenje i kiša. Potom ce kratkotrajna bura malo spustiti temperature zraka, ali vec iducih dana ponovno ce zatopliti, ocekuju se i duži periodi suncanog i ugodnog jesenskog vremena. Sve ukazuje na to da se na neki nacin ponavlja prošla godina - nakon toplog ljeta slijede dva mjeseca ugodne jeseni, da bi se sve promijenilo tek u studenom i prosincu kad se ocekuje kišni period.


Podijeli: Facebook Twiter