Nema kompromisa, nema odstupanja

Partibrejkers u Klubu Uljanik (D. ŠTIFANIĆ)
Partibrejkers u Klubu Uljanik (D. ŠTIFANIĆ)

Legendarni beogradski rockeri Partibrejkersi predvođeni Canetom i Antonom nastupili su u subotu navečer u klubu Uljanik i privukli velik broj obožavateljica i obožavatelja. Bio je ovo njihov povratak u Uljanik nakon četiri godine, a ovom su prilikom  promovirali album "Sirotinjsko carstvo", uz starije pjesme koje su se također našle na repertoaru, pokazavši da su i dalje vjerni rock 'n' rollu kako glazbeno tako i što se tiče ubojitih tekstova. Nakon 34 godine od osnivanja, njihov ugled ne slabi, a publika im je i dalje vjerna što se vidjelo i u krcatom Uljaniku. Partibrejkersi su danas odrasli i puno zreliji ali i dalje su jednako buntovni kao nekad.

Cinično i iskreno

"Sirotinjsko carstvo, to nas sve čeka", cinično ali kao i uvijek iskreno pjeva Cane sa samo sebi svojstvenom energijom i ljutnjom te prezirom koje niti ne pokušava sakriti. Nakon svih ovih godina kod Partibrejkersa nema kompromisa, nema odstupanja, niti za milimetar, a snage im ne nedostaje kao ni spremnosti da pogledaju u oči turobnoj realnosti, svijetu konformizma i neslobode. Canetov često kameni pogled kao da sve govori i prije nego što zapjeva. Direktne tekstove prati jednako direktna glazba, čisto, iskreno rokerski - gitare, bas i bubanj. Uglavnom su bili brzi i žestoki, ali povremeno su znali i usporiti kao u prilično dugoj "Hiljadu godina".

Kada već spominjemo stare hitove usporedba nam se vraća na koncert koji su na terasi Uljanika Partibrejkersi održali prije četiri godine i kada je publika puno bolje prihvatila stare stvari od novijih. I ovaj put bilo je onih koji su pravovjerno čekali stare pjesme, ali čini nam se da je publika ipak sasvim dobro prihvatila i nove uratke. Nove pjesme poput "Sitne love" zvuče na koncertu prilično jako, nabijeno, oslobođene ograničenja studijskih verzija. Inače, novi album dostupan je na Deezeru i kao CD izdanje, a uskoro će biti dostupno i na vinilu.

Bez bisa

- Šta je dragi Puljani, da ne kažem tuljani… Nemate posla? Ne mogu da vam oduzmu život, to je jedino što mogu da vam kažem. Čuvajte se, držite se, na sebi svojstven način poručio je Cane pulskim fanovima. Ili, kako kaže u jednom stihu naslovne pjesme novog albuma - "Tko izdrži, taj će da blista".

Publika je Partibrejkerse u Uljaniku sjajno primila, bend je zvučao odlično a činilo nam se i da je Cane relativno dobro raspoložen. Publika je euforično popratila izvedbu pjesme, svojevrsne himne "Hoću da znam" u kojoj se ističu stihovi "Biti isti, biti poseban / biti slobodan / biti samo svoj". Tim više čudi da se nakon izvedbe "Uličnog hodača" Beograđani nisu vratili na binu na očekivani bis na koji ih je publika zvala. (Mladen RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter