Nema kazni: Radnicima s 42 godine staža puna mirovina

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Radnici s 42 i više godina staža, ali nedovoljno godina za punu mirovinu, ubuduće neće biti kažnjavani zbog odlaska u prijevremenu mirovinu.

Naime, radnik koji odlazi u mirovinu sa 60 ili manje godina života kažnjava se umanjenjem mirovine, bez obzira je li skupio 40 ili više godina staža. S takvom praksom trebalo bi prestati barem za one koji su u radnom odnosu bili 42 godine.

Ovakav način izračuna mirovine konačno će ići na ruku građanima koji su počeli raditi nakon srednje škole ili prije, ali dobivali su manju mirovinu ukoliko na poslu nisu ostali do 60-e (žene) ili 65-e godine.

Vlada planira izradu modela prema kojem se predviđa veća penalizacija osiguranika s kraćim stažem, odnosno blaža penalizacija osiguranika s dužim stažem u slučaju odlaska u prijevremenu mirovinu.

Najveće umanjenje prijevremene starosne mirovine od 20,4 posto, propisano sadašnjim zakonom, i dalje će ostati. Za žene bi se, kako Vlada najavljuje u svom ekonomskom programu, predvidjelo prijelazno razdoblje do 2029. godine.

U slučaju prijevremenog umirovljenja, kako doznajemo, osim radnika s 42 i više godina radnog staža, neće se kažnjavati ni radnici koji su zbog stečaja poslodavca ostali bez posla.

Točnije, ukoliko radnik koji je nakon stečaja poslodavca završio na burzi rada u roku od dvije godine ne pronađe novi posao, neće biti kažnjen umanjenjem penzije ako ode u prijevremenu mirovinu. Ako ima uvjete za prijevremenu mirovinu takav će radnik ostvariti pravo na punu starosnu mirovinu. (G. GALIĆ, J. MARIĆ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter