Nema kaznene odgovornosti Šeksa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio prije nešto više od mjesec dana, Državno odvjetništvo u utorak je priopcilo da "nema osnova za sumnju da postoji kaznena odgovornost Vladimira Šeksa za stradavanje civilnih osoba srpske nacionalnosti na podrucju istocne Slavonije tijekom 1991. godine".

Priopcenje koje Šeksa oslobada odgovornosti za zlocine, za koje ga svojim izvješcima terete Inicijativa mladih za ljudska prava i Amnesty International, izdalo je danas Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

- DORH ce izdati priopcenje u kojemu ce istaknuti da razlozi koje Amnesty International navodi kao dovoljne za pokretanje istrage nisu valjani, vec jedna perfidna zlocudna konstrukcija, rekao je Šeks prošlog mjeseca u "Dnevniku 3".

Taj Šeksov istup njegovi su kolege iz opozicije tumacili kao pritisak na pravosude, a intervjui koje je dao nakon toga izazvali su javnu sablazan, zbog tvrdnji da su novinari koji pišu o tome "psi, hijene i pirane". Na koncu, osjecko tužiteljstvo ipak je izdalo priopcenje, ali se suzdržalo da navode iz izvješca nevladinih organizacija koji se ticu Šeksa ocijeni kao perfidne i zlocudne konstrukcije.

Po priopcenju osjeckog tužiteljstva, u ispitivanju osnovanosti navoda iz izvješca dviju nevladinih organizacija prikupljene su informacije od 13 osoba koja imaju saznanja o tim stradavanjima civila, a provedeni su i uvidi u spise županijskih tužiteljstava u Vukovaru, Osijeku i Zagrebu te u spise vojnog tužiteljstva u Osijeku.

U tim spisima, naime, vec su provedene ili se još provode "izvidne i istražne radnje" koje imaju za cilj utvrditi sve okolnosti stradavanja civila za koje odgovornost Amnesty International i Inicijativa mladih imputiraju Šeksu. No, iz svih pregledanih materijala i provedenih razgovora osjecko tužiteljstvo nije našlo dovoljno dokaza za daljnje postupanje protiv Vladimira Šeksa.

Ipak, za utvrdivanje neposrednih pocinitelja ratnih zlocina nad civilima koji se spominju u izvješcima nevladinih organizacija, "nadležna državna odvjetništva i dalje koordiniraju provodenje izvida i predlažu provodenje istražnih radnji ne bi li se ti zlocini u cijelosti istražili". (S. Ab./Novi list)

Šeks: Moje sudjelovanje u Domovinskom ratu cisto kao suza
Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je veceras, nakon što je državno odvjetništvo odbacilo njegovu odgovornost za stradanje srpskih civila 1991., da je njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu "cisto kao suza".

"Ja sam ponosan na svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu, na svoj doprinos u slamanju srpske agresije i agresije jugoslavenske armije na Osijek, na Slavoniju, na Hrvatsku i nakon ovih istražnih izvida moje je sudjelovanje u Domovinskom ratu cisto kao suza", kazao je Šeks za središnji Dnevnik HTV-a.

Izrazio je nadu da ce ovih dana uskoro biti stavljena "tocka na i" i da ce završiti oslobadanjem nevinih hrvatskih branitelja Tihomira Purde i Veljka Marica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter