Nema jeftinog, ima samo manje skupog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mada tržnica u Puli, najskupljem hrvatskom gradu, kako barem veli potrošacka košarica koju svaki mjesec izracunava Nezavisni hrvatski sindikat, slovi za jednu s najvišim cijenama, dobro je šišaju neke istarske. O da! Rovinj, a za petama mu je i Umag, imaju zasigurno najskuplju tržnicu u Istri, što pokazuju brojke koje su skupili naši dopisnici obilazeci štandove na zapadnoj obali Poluotoka.

Rovinjcima to i nije nepoznato, oni vec godinama kupuju "izuzetno vrijedno" povrce i voce. Zato su i s nestrpljenjem docekali velike trgovacke centre koji se posljednjih godina otvaraju na ulazu u grad (vec ih je pet) i u kojima su cijene zelenjave bitno pristupacnije.

Evo u glavu: kilogram bresaka u Puli, Novigradu i Umagu penje se do 15 kuna, u Porecu najviša cijena iznosi 20, dok u Rovinju one koštaju cak 30 kuna.

Primjer drugi je grožde: kilogram u Puli košta do 25 kuna, u Umagu do 30, u Novigradu do 35, dok u Rovinju za njega trebati platiti - 40 kuna!

Istina je, cijene znaju varirati od dana do dana, pa i satnici, ali… Rovinjci upozoravaju da je uobicajeno da je njihov markat u prosjeku uvijek nešto skuplji nego u drugim gradovima.

Visoke cijene na štandovima i supermarketi s uredenim parkiralištima dovoljan su razlog sve slabije posjecenosti rovinjske tržnice, javlja nam naš Aldo Pokrajac. Tržnica je u povijesnoj jezgri, pa se do nje može samo pješke, ostavljajuci vozila na parkiralištima pod naplatom. Usprkos tome što im dolazi manje turista, prodavaci i dalje drže visoke cijene.

Ipak treba biti pošten i reci da vec letimicna usporedba cijena pokazuje da su neki artikli u Umagu, Novigradu i Porecu vrlo blizu rovinjskim cijenama, pa ponegdje ih i premašuju (porecke cijene ipak pokazuju da tamošnja tržnica ne odudara skupocom u odnosu na susjedne gradove, kao što to Porecani vjerojatno misle).

Rovinjski je pak problem što je mogucnost izbora s obzirom na cijenu bitno sužen, iznosi su od štanda do štanda gotovo jedinstveni. Primjer su kruške, koje u Rovinju koštaju 15 kuna. Tu cijenu one dostižu i u drugim gradovima, ali, za razliku od Rovinja, postoji mogucnost izbora jeftinijih pa im "pocetna cijena" nerijetko iznosi deset kuna.

Ako je Pula najskuplja u zemlji, a cinjenica je da su cijene voca i povrca na Narodnom trgu i niže nego u navedenim gradovima, može se samo zakljuciti da jeftine tržnice nema, ima samo one nešto manje skuplje.

Za ostale uobicajene ljetne artikle može se reci da primat visokom cijenom drže i Umag i Novigrad. Ako govorimo o malancanama, one u Umagu dostižu cijenu do 16 kuna, a u Novigradu 15 kuna, javlja kolegica Kristina Flegar. Doduše, ovisno o ponudi, cijena ce varirati pa ce se patlidžani naci i za deset, što je standardna cijena i u Porecu, cak i u Rovinju. U Puli je još i niža - sedam kuna. I pomidori svoju najvišu cijenu postižu upravo u Umagu - od osam do 12 kuna, dok se u ostalim gradovima ona krece od šest do 10 kuna. Izuzetak je, uocavamo u cjeniku koji je prikupila Borka Petrovic, opet Pula, na cijoj se tržnici rajcica može kupiti vec od pet kuna.

Paprika je samo naizgled najskuplja u Porecu: kolegica Marina Damjan našla ju je i za nevjerojatnih 20 kuna. No, na istoj se toj tržnici ona može kupiti vec od cetiri kune (realno se cijena krece oko 10 kuna), dok u ostalim gradovima, posebno u Rovinju i Umagu, standardno prelaze deset kuna. I jabuke su najskuplje u Umagu i Rovinju (14, odnosno 12 kuna, dok su u ostalim gradovima do deset kuna).

U Umagu cete kupiti i "najgorcu" lubenicu - po šest kuna, dok se u susjednom Novigradu nade vec za 3,5 kuna. I kada je ostalo voce i povrce u pitanju, Pula može iskakati samo najnižom cijenom, ili u najgorem slucaju, biti u prosjeku. Uostalom, salata je uvijek dobar pokazatelj omjera cijena, a ona u Puli ipak košta dvije, tri kune manje nego u drugim gradovima. (Piše Zvjezdan STRAHINJA)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter