Nema izlaska iz krize u 2011.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski poduzetnici i menadžeri smatraju da je 2010. godina u ekonomskom pogledu bila najgora u posljednja dva desetljeca. To je pokazala tradicionalna anketa Privrednog vjesnika medu 437 hrvatskih gospodarstvenika o njihovim poslovnim ocekivanjima za 2011., u kojoj su stanju gospodarstva u ovoj godini dali ocjenu 1,99 od maksimalnih 5 - što je najlošiji rezultat otkako se anketa provodi.

U iducu godinu menadžeri, pak, gledaju s blagim optimizmom, jer vecina njih - 51,4 posto - ocekuje "malo veci" gospodarski rast, a gotovo svi su uvjereni da ce njihove tvrtke nekako prevladati ucinke krize. Istodobno, cak 83 posto ispitanih smatra da ce 2011. uvjeti za investiranje i poslovanje u Hrvatskoj ostati isti, kazao je Darko Bukovic, glavni urednik Privrednog vjesnika.

Medutim, ekonomski analiticari, okupljeni u povodu predstavljanja ankete, ne vjeruju da ce iduca godina biti ekonomski bolja te smatraju da hrvatske vlasti i banke moraju uciniti puno više kako bi gospodarstvo krocilo na dugorocni put izlaska iz krize.

- Ne vjerujem da je kriza u Hrvatskoj dosegnula najnižu tocku i nisam optimist za 2011. godinu, kazao je Žarko Primorac. Stopa rasta BDP-a nije jedino mjerilo izlaska iz krize. Investicije su ove godine pale za oko 30 posto, a u ovoj anketi je više od 72 posto ispitanih izjavilo da ce u modernizaciju kapaciteta iduce godine ulagati još manje nego ove, uocio je Primorac. Pritom je kritizirao banke, upozoravajuci da uz kredite s 8 do 10 posto kamata nije moguce ocekivati veca ulaganja.

Ljubo Jurcic smatra da se u gospodarstvu iduce, predizborne godine nece ništa bitno dogoditi i da je moguc rast od minus jedan do plus jedan posto. Medutim, ako bi Vlada do kraja prvog tromjesecja smislila i pocela provoditi ozbiljnu industrijsku politiku, koncem 2011. gospodarstvo bi se pocelo dugorocno oporavljati od krize.

- Iduce godine u problemima ce biti javni sektor i svi oni koji s njime posluju. Naime, to je predizborna godina pa uprave u javnom sektoru prakticki nece donositi odluke, procijenio je Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a.


Podijeli: Facebook Twiter