Nema gore od tajkunske demokracije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Hrvatska je korumpirana, nekonkurentna, porezno preopterecena, pokradena, a za tu su situaciju, uz politiku, krivi tajkuni koji sada žele, po uzoru na Berlusconija, doci na vlast", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare IDS-ov predsjednicki kandidat Damir Kajin. Osvrnuo se na medijske najave o osnivanju nove stranke na politickoj sceni koja bi okupljala hrvatske poslovnjake. Kajin je uvjeren da se Hrvatska nece "berluskonizirati", a da bi tajkunima trebalo nagovijestiti reviziju pretvorbe.

"Onaj tko bude u stanju to uciniti, može proci poput Johna F. Kennedyja, ali u to valja poci", smatra Kajin. Nije siguran, medutim, hoce li Kastavska koalicija, u kojoj je i IDS, biti kadra pokrenuti reviziju pretvorbe, no svejedno smatra da bi ona trebala sastaviti novu Vladu. "Hrvatska trenutno ima dvije alternative. Ili birati skupinu iz Kastva ili tajkune, jer HDZ sigurno gubi na iducim parlamentarnim izborima. Nije bogzna kakav izbor, ali nema gore od tajkunske demokracije", kaže Kajin. Prognozira da ce, ako ne dodu na vlast, 2010. tajkunima, kojima je država '90-ih "prenijela u vlasništvo niz svojih najboljih tvrtki", biti godina njihovog sloma. Ako, pak, oni osvoje vlast, Kajin predvida da bi to bila propast socijalne države.

Smatra i da njegova predsjednicka kandidatura ne može narušiti odnose u Kastavskoj koaliciji. Svoju upornost u kandidaturi obrazložio je time što ne želi "iznevjeriti svoje birace". Što se tice podrške sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesica nekome od kandidata, Kajin veli da se, po njegovom mišljenju, on ne bi smio svrstavati ni na ciju stranu. Kazao je i da ne zna ništa o stvaranju takozvanog treceg bloka u koji bi ušao i IDS, a vodio bi ga Mesic.

Na novinarski upit hoce li sudjelovati na subotnjim sindikalnim prosvjedima u Puli, kaže da nije siguran. Naime, objašnjava da ce u subotu svakako otici na buzetsku Subotinu pa nije siguran hoce li stici navratiti i do Pule. "Podržavam sindikate, ali moram primijetiti da su razjedinjeni i neucinkoviti, poput opozicije. Kome to odgovara? Sigurno onima koji su na vlasti, ali i nekim sindikalnim i opozicijskim liderima", veli.


Podijeli: Facebook Twiter