Nema dokaza o topnickim dnevnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od dvije godine nakon prvog zahtjeva, a nakon bezbrojnih podnesaka, prijava i tužbi Hrvatskoj zbog tzv. topnickih dnevnika, sudsko vijece u predmetu protiv Ante Gotovine, Ivana Cermaka i Mladena Markaca odbilo je zahtjev haaškog tužiteljstva da se Hrvatskoj izda subpoena zbog navodnog skrivanja topnickih dnevnika.

Procjenjujuci da nije moguce sa sigurnošcu utvrditi postoje li ti dokumenti ili ne, u odluci koju potpisuje sudac Alphons Orie navodi se na kraju da sudsko vijece nije moglo udovoljiti zahtjevu tužiteljstva da se Hrvatsku kazni zbog topnickih dnevnika.

U završnim zapažanjima na kraju odluke, sastavljene na više od 50 stranica, sud primjecuje nesumnjiv napredak hrvatske Vlade u zadnje vrijeme u potrazi za traženim dokumentima. Ipak, sudsko vijece ne želi prejudicirati obvezu Hrvatske da i dalje suraduje s Haaškim sudom i tužiteljstvom, dok ce Brammertz i dalje imati pravo tražiti topnicke dnevnike od Hrvatske ako dode do novih informacija o spornoj dokumentaciji.

Tužiteljstvo pune dvije godine optužuje Vladu da namjerno skriva topnicke dnevnike ne bi li zaštitila haaške optuženike, narocito generala Gotovinu. Uskoro su ti dokumenti postali glavna prepreka na putu Hrvatske u Europsku uniju, buduci da je nekoliko europskih zemalja, pozivajuci se na Brammertza i njegovo nezadovoljstvo suradnjom Hrvatske, blokiralo hrvatske pregovore.

Ti su dokumenti na pocetku tretirani kao krucijalni dokazi. Sudsko vijece, medutim, nakon više od dvije godine nevjerojatne histerije oko njih, porucuje da uopce nije moguce utvrditi postoje li ti "krucijalni dokazi". Sada je jasno da se radilo o pukom politickom pritisku i neopravdanom kažnjavanju Hrvatske i prije nego što je sud izrekao kaznu, cime je nanesena velika šteta Hrvatskoj i haaškim optuženicima.


Podijeli: Facebook Twiter