Nema dogovora, nema deklaracije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesti summit Amerika završio je u nedjelju u Kolumbiji bez završne deklaracije, radi spora sa Sjedinjenim Država oko iskljucenja Kube, što dovodi u opasnost buducnost tih sastanaka na vrhu Organizacije americkih država.

"Nema deklaracije jer nije postignut dogovor", rekao je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos nakon susreta tridesetak celnika zemalja Organizacije americkih država u karipskoj luci Cartageni.

Predsjednik Santos je naglasio da vecina država podržava sudjelovanje Kube i njezino je iskljucenje ocijenio "anakronizmom" te pozvao na pokretanje procesa sudjelovanja Kube na sljedecem summitu.

Osim Kanade i SAD-a, svi drugi sudionici summita žele da se Kubi dopusti nazocnost summitima iako nije clanica Organizacije americkih država od 1962., a te dvije zemlje se protive argentinskom potraživanju Falklandskog otocja, 30 godina nakon rata protiv Velike Britanije.

Zemlje bloka u kojem se nalaze Kuba i njezini saveznici Venezuela, Ekvator i Bolivija, uputile su ultimatum i zaprijetile bojkotom u slucaju daljnjeg iskljucenja Kube sa summita.

Americko stajalište se nije nimalo promijenilo, a predsjednik Barack Obama je objasnio prije pocetka summita da Kuba nije pokazala ni najmanji interes za promjenom odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Celnici Latinske Amerike su takoder kritizirali ucinkovitost programa borbe protiv droge koji od 2000. financiraju Sjedinjene Države s osam milijardi dolara.


Podijeli: Facebook Twiter