Nema dogovora izmedu Vlade i sindikata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Završen je drugi krug pregovora sindikata s Vladom o njezinim prijedlozima smanjivanja prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe. No dogovora nema, javlja hrt.hr.

Vlada je medutim sada spremna odgoditi primjene smanjenja koeficijenta na minuli rad sa 0,5 na 0,3 posto do kraja ove godine, no i dalje ostaje pri tome da se isplata božicnice i regresa zamrzne, kao i da se smanji iznos domace dnevnice sa 170 na 150 kuna. Sindikati oko predloženih mjera još nemaju jedinstveni stav. Pregovori se nastavljaju u srijedu.

Uoci sastanka predsjednik Velikog vijeca Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribic izjavio je da bi današnji dan mogao biti 'Dan D' u pregovorima. Bit ce vrlo gadno jer je ministar Mrsic u subotnjem intervjuu jednom mediju vec zakljucio pregovore rekavši da Vlada nece popustiti, a pregovori su nešto gdje bi se trebalo popuštati, rekao je Ribic.

Predsjednik Hrvatskog lijecnickog sindikata Ivica Babic rekao je uoci sastanka kako su stajališta sindikata jasna te da nema dovoljno argumenata za smanjivanje trajnih prava.

Medu Vladinim prijedlozima su smanjenje koeficijenta za minuli rad i ukidanje božicnice u ovoj godini, prijedlog o smanjenju dnevnice u Hrvatskoj sa 170 na 150 kuna te prijedlog da iduce godine nema ni jubilarnih nagrada ni regresa. Predvidenim smanjivanjem prava zaposlenika uštede u proracunu bile bi oko dvije milijarde kuna, piše hrt.hr.


Podijeli: Facebook Twiter