Nema dobrih maškara bez dobre frite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Kašteliru, kako vele starije domacice, znao se tocan broj obroka za pust - bilo ih je ukupno šest. Pocelo se ujutro fritom od jaja i kobasica, a tko je imao pršuta i kruha ili peceni ombolo, dodao bi tomu. Poslije se jelo poflik (zelje na juhu ili juha od zelja), štrunci sa žgvacetom od domace kokoše, kapuz s glavinom i od slatkog hroštule. Sutradan pocinje korizma, pa se u srijedu, na Vilju Božju, nije jelo do navecer, i to samo rižu na juhi od bakalara, bakalar na suho i šugo od bakalara s posuticama.

U Škropetima se na pust pak prave posebne okruglice od brašna, sira i jaja, a zbog pusta ih zovu pustari, u Katunu Lindarskom priprema se kapuz s pozubinom, a u Medulinu bi se na pust pojelo sve što se od mesa našlo u kuci. Slijedilo je 40 dana korizme i za mnoge su to bili dani nemrsa, a u srijedu, na Pepelnicu, bila je sramota pojaviti se maškaran i pijan. Što se slatkiša tice, fritule i hroštule bile su jedini slatkiši, u Rovinjskom Selu posebno se prave fritule za pust, dok na Buzeštini primat imaju hroštule.

Naravno da nema dobrih maškara bez dobre fritaje. Jer, kako je bilo nekad, tako se tradicija u mnogim istarskim naseljima nastavlja i danas, maškare imaju svoju košaru u koju skupljaju darove, a buduci da je vrijeme od kobasica i ombola, istina jaja kokice zimi nešto slabije nose, ali se spremaju za ovu prigodu, uvecer se sve dobiveno pretvori u veliku fritaju na radost maškara i njihovih sumještana. Naravno, sve dobro zaliveno uz dobiveno vino. (Pripremila Vesna MEDVEDEC)



Fritule

Sastojci: 1 jogurt, 2 jaja, 13 žica brašna, 2 žlice šecera, 2 žlice mlijeka, 2 žlice rakije, malo soli, vanilin šecer, groždice, ulje, kvasac.
Priprema: Umutiti jaja, dodati jogurt, sol i ostale sastojke te dobro izmiješati dok se ne postigne kompaktna masa, slicna onoj za palacinke. U tavi zagrijati ulje i kada je vruce (ne smije biti prevrelo), uz pomoc male žlice ubacivati smjesu. Posebno se treba paziti da se pravodobno i brzo okrenu, a kada je pravo vrijeme za to, znat ce se po zlatnožutoj boji. Potom se fritule stavljaju na salvetu da bi se ocijedio višak ulja te po njima pospe šecer u prahu.


Podijeli: Facebook Twiter